Новини

Повече от 70 на сто от първолаците имат по един кариес

15 лв. на човек е годишната помощ за зъболечение

Повече от 70 на сто от първолаците имат по един кариес.
Повече от 70 на сто от първолаците имат по един кариес.

По последни данни повече от 70% от децата на възраст до 7-години имат поне по един кариес. Родните зъболекари смятат, че ситуацията никак не е за подценяване, дори смятат, че положението е по-лошо, защото тяхната практика им доказва, че стоматологичното здраве при децата се влошава ежедневно, а и зачестяват и случаите на деца и с по четири кариеса, които посещават стоматологичните кабинети. Причините се коренят в неправилното хранене, дезинформираността на родителите, но не на последно място и на занемарената или липсата на държавна политика за профилактика.
Специалистите смятат, че първият профилактичен преглед на едно дете е най-добре да се направи още при навършването на една годинка, грубо казано около появата на първото зъбче. Второто посещение при стоматолога е хубаво да се извърши около 12 месеца по-късно. След това такива профилактични прегледи трябва да се извършват по два пъти в годината.
Освен, че родителите трябва да се грижат за здравето на зъбите на децата, то също така е и в ръцете на държавата, която според зъболекарите за момента не прави достатъчно за своите най-малки пациенти. Специалистите стоматолози имат идея за създаване на Фонд за детска профилактика на зъбите, за приемането на Закон за оралното здраве, както и средствата, които в момента се дават от държавата за общо стоматологично лечение, да бъдат предоставени за лечение на децата.
Оказва се, че 115-те млн., които НЗОК отпуска за общо стоматологично лечение не достигат за всички пациенти. 15 лв. на човек е годишната помощ за зъболечение, а това според зъболекарите е подигравка с пациента.

Общо
Повече от 70 на сто от първолаците имат по един кариес
Заглавие
Повече от 70 на сто от първолаците имат по един кариес
Описание
15 лв. на човек е годишната помощ за зъболечение
Автор

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker