Новини

„Майчин дом” става на 112 години

Болницата отново държи първенството по брой новородени

Университетската АГ болница "Майчин дом" отбелязва днес 112 години от създаването си, съобщиха от лечебното заведение.
Университетската АГ болница „Майчин дом“ отбелязва днес 112 години от създаването си, съобщиха от лечебното заведение.

Университетската АГ болница „Майчин дом“ отбелязва днес 112 години от създаването си, съобщиха от лечебното заведение.
Последните няколко години болницата е абсолютен първенец по брой новородени в България. През 2014 година болницата дори успява да счупи собствения си рекорд от последните 15 години с 4133 бебета. В навечерието на годишнината според справка в електронния регистър на ражданията, УАГБ „Майчин дом” държи отново първенството.
На 19 ноември цар Фердинанд прерязва лентата на днешния „Майчин дом“. Според историческите бележки построяването й става възможно благодарение на княгиня Мария Луиза. Затова дълги години болницата носи нейното име. В знак на почит през 2015 година болницата валидира пощенска марка с лика на княгинята.
В рамките на новоизградената сграда тогава има три отделения с общо 40 легла. Днес „Майчин дом“ разполага с 390 легла, като 110 от тях са за новородените.
От началото на 2015 година досега родените бебета в най-старата АГ болница в страната са 3517. Отново превес имат момчетата, които са 1849, а момичета са 1668. Родените двойки близнаци са 127.
„Добрите традиции имат пряко отношение и към днешния ден, защото екипът ни и до днес следва принципите на класическата „Майчиндомска акушеро-гинекологична школа” – всеотдайност, безотказност, разумен „консерватизъм” и своевременно въвеждане на новите тенденции в развитието на специалността. За нас няма по-важна и по-реална оценка от това, че семействата ни гласуват доверие животът на техните деца да започне под нашите грижи.”, заяви по повод празника изп. директор на „Майчин дом” проф. Виктор Златков, който само преди дни получи наградата „Мениджър на 2015 година”.

Общо
Майчин дом става на 112 години
Заглавие
Майчин дом става на 112 години
Описание
Болницата отново държи първенството по брой новородени.
Автор
Етикети

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker