Новини

Майка спаси живота на рожбата си с цената на своя

32-годишната жена с рак на гърдата отказва лечение и ражда в шестия месец момченце.

Недоносено бебе.
32-годишна жена с диагноза рак на гърдата роди по спешност, в шестия месец, в столичната АГ болница „Майчин дом”. Тя спасила рожбата си с цената на своя живот.

32-годишна жена с диагноза рак на гърдата роди по спешност, в шестия месец, в столичната АГ болница „Майчин дом”. Така тя спаси живота на рожбата си с цената на своя живот. Бебето е момченце с тегло 910 грама, във видимо добро състояние. Настанено е интензивно отделение и за него медиците полагат нужните грижи.
Още в началото на бременността заболяването на пациентката било диагностицирано и тя била оперирана. Лекарите я посъветвали да махне плода и да продължи лечението си с лъче- и химиотерапия. Жената обаче отказала аборт, рожбата била много желана и тя предпочела да й даде живот вместо да спасява себе си.
След този жертвоготовен избор на майката, болестта бързо напреднала, така че когато била приета в “Майчин дом”, тя вече имала метастази в костите, гръбначния стълб и белия дроб, била много отстлабнала. Младата жена имала и редица придружаващи заболявания: множествена склероза, високо кръвно налягане, нисък хемоглобин.
„Пациентката е била посъветвана да постъпи в нашата болница, тъй като тук бебето има най-големи шансове за оцеляване. Клиниката ни по неонатология е не само най-голямото такова звено в страната, но и с най-добрата апаратура и специалисти”, разказа доц. Николай Доганов, който извърши цезаровото сечение.
“Денят преди планираното секцио направихме стройна подготовка, като коригирахме анемията с кръвопреливане. Предприехме необходимите реанимационни действия за бебето и резултатът е налице. Роди се момченце във видимо добро състояние, за което в момента полагаме изключителни грижи то да бъде стабилизирано”, поясни Доганов.
Спасяването на бебе, родено едва в шестия месец на бременността, е голямо предизвикателство за медицината, но не е прецедент. Проблемът е, че в този стадий органите и системите на плода са недоразвити и незрели, но неонатологията у нас вече е много напреднала, така че тези деца имат голям шанс за оцеляване, но и за нормално физическо и психическо развитие. Грижите за тези деца обаче изискват голям професионализъм и много скъпа аппаратура, но цената си заслужава.
В “Майчин дом” преди 2 години оцеля момченце, родено едва 450 грама, в 24-та гестационна седмица, т.е. в края на шестия месец. В друга столична клиника беше спасено недоносено бебе в 23-та гестационна седмица, но с тегло 540 грама.

Майка спаси живота на рожбата си с цената на своя
32-годишната жена с рак на гърдата отказва лечение и ражда в шестия месец момченце.
Здраве да е
Етикети

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker