Начало - Новини - Мурсалският чай – българската Виагра

Мурсалският чай – българската Виагра

С него лекуваме кашлица, бронхити, инсулт, инфаркт и остеопороза

Билката е много препоръчвана и за хора, които имат нужда да възстановят имунната си система.

Билката е много препоръчвана и за хора, които имат нужда да възстановят имунната си система.

Мурсалският чай е билка за всяка болка. Много хора знаят, че е известен и като българската Виагра. Този чай е познат е и като Планински, Пирински, Алиботушки и Шарпланински чай, и е една от най-полезните билки, растящи в България.
Мурсалският чай е растение, което достига до 50 см височина, бяло е и е изцяло космато. Отглежда се по варовити терени по високите планински райони из южна България – Среден и Южен Пирин, в планината Славянка (по специално в местността Алиботуш) и в Мурсалската част на Родопите. Вирее от 1400 до 2200 м н. в. Цветовете на тази полезна билка са жълти и тя цъфти през лятото. Запознатите знаят, че пиринският чай се бере през юни и юли и се откъсва само надземната част. Билката е известна с това, че е ендемит за Балканите.

С Мурсалския чай можем да забавим развитието на атеросклерозата и раковите клетки. Пиейки го можем да предотвратим появата на остеопороза.

С Мурсалския чай можем да забавим развитието на атеросклерозата и раковите клетки. Пиейки го можем да предотвратим появата на остеопороза.

Ако простата ви алармира или имате проблеми с уринирането няма по полезна билка от Мурсалския чай. Той е още и имуностимулатор и натурален антиоксидант. Помага при лечението на кашлица, бронхит, при чернодробни и стомашно-чревни проблеми. Понижава кръвното налягане и намалява риска от инсулт и инфаркт. Билката е много препоръчвана и за хора, които имат нужда да възстановят имунната си система. С нея можем да забавим развитието на атеросклерозата и раковите клетки. Пиейки го можем да предотвратим появата на остеопороза.

Това лековито растение съдържа микроелементи като мед, цинк, желязо, кобалт, селен, но и макроелементи като калций, магнезий, калий и натрий. В мурсалския чай се откриват още феноли, иридоиди, танини, флавоноидни, фенилпропаноидни гликозиди, терпеноиди, дитерпени и етерични масла, урсолова и олеанова киселина.
Мурсалският чай има много фин, лек вкус и приятен аромат.
Преди време японски учени, които са изследвали родопското дълголетие, дори предлагали да финансират отглеждането на чая, но по-късно българи го култивират и започват да го отглеждат в плантации.

Коментари

Преминете на горе