Начало - Медицината - Калолечение в Родопите

Калолечение в Родопите

Калолечение се предлага в "Медика Наречен"

Калолечение се предлага в „Медика Наречен“

Калолечение е ефективен метод, познат oт дълбока древност до наши дни.

Топлинното въздействие способства за разширяването на съдовете, повишава температурата в подлежащите тъкани, ускорява обменните процеси. Калта оказва влияние на дълбоките тъкани и усилва разпространението на топлината. В калолечението се използват три вида кал: лиманна кал, минерално-торфена кал и природен торф.

Лиманната кал е ценен природен продукт, богат на химически и биологични съставки: йони, киселини, витамини, хормони, особено важни при лечението на много заболявания

Утаечно-лиманната кал е черна, мазна на пипане, с миризма на сероводород, със силикатно-карбонатен скелет и ниско съдържание на гипс.

Лечението с кал в "Медика Наречен" се провежда на закрито

Лечението с кал в „Медика Наречен“ се провежда на закрито

Ефекта на минерално – торфената кал се определя от профила на минералната вода. Тя е  слабо минерализирана, сулфатна, хидрокарбонатно – натриева, флуорна, силициева вода с високи алкални реакции (pH 9.2), метасилициева киселина около 65, 7 мг/л, флуор 8,4 мг/л.

Торфозолът е природен торф /натурален биопродукт/. В състава му влизат изсушен и смлян торф, обогатен с елементите флуор, силиций и магнезий.

В балнеокомплекс „Медика Наречен” освен с радонова вода, лекуват и с кални процедури. Калните апликации, които се предлагат, са различни видове – частични и на цяло тяло. Калта има доказано противовъзпалително и обезболяващо действие и стимулира метаболитните процеси в организма, разказа управителят на „Медика” д-р Кирил Панайотов.

Лечение с кал се препоръчва са възпалителни и дегенеративни ставни заболявания като ревматоиден артрит, болест на Бехтерев, артрити и артрози, следфрактурни състояния. Също така успешно се повлияват заболявания на централната и периферната нервна система: радикулити, неврити, плексити, дископатии, дискови хернии. Неврози, псориазис и псориатични артрити, както и AГ заболявания са в списъка на показанията за кални бани. Противопоказанията са свързани с епилепсия, туберкулоза, анемии, цирози, тежък диабет, кръвоизливи, сърдечно-съдови заболявания, психични разстройства и тежки белодробни заболявания.

В балнеокомплекс „Медика” в Нареченски бани специалистите съчетават оздравителните със СПА процедури. Освен кални бани, се предлага още лечение с радонова вода, физиотерапия, минерален басейн, красива природа и традиционна родопска кухня.

Коментари

Преминете на горе