Новини

Мъдрец, осмият в редицата – да се лекува или отстранява

Здравите мъдреци могат да станат спасителен пояс, когато има противопоказания за импланти

Проблем е, когато един мъдрец започне да никне, появи се частично и растежът му спре.
Мъдрец – осмият зъб, третият кътник. Някой го наричат поздрав от миналото, жертва на еволюцията.

Мъдрец – осмият зъб, третият кътник. Някой го наричат поздрав от миналото, жертва на еволюцията. Повечето специалисти смятат, че той постепенно е станал рудиментарен и ненужен орган, други обаче са на мнение, че той е застраховка от еволюцията: появява се, когато хората са загубили повечето си зъби. В древността на 25-30 години хората вече били с изхабени или липсващи зъби.

В наше време, когато хората все повече се хранят с по-малко груба и твърда храна и предпочитат обработена, по-мека и дори течна храна, от големи дъвкателни зъби вече няма нужда. Това допринася и за постепенно намаляване на черепа на лицето в хода на еволюцията (да, нашите предци са били по-ниски, но с по-едро и грубо лице), в резултат на което зародишите на трите кътника във всеки квадрант не разполагат вече с достатъчно пространство. В резултат последният от тях, мъдрецът, не успява да изникне в детска възраст, а по-късно през младостта, дори в зряла възраст. При някои хора мъдреци въобще липсват.
По отношение на другата гледна точка, дори днес, в епохата на имплантите, има стоматолози, които смятат, че мъдреците не трябва да се вадят на всяка цена и при възможност е добре да се лекуват. Нека да разберем какви проблеми могат да ни създадат тези закърнели кътници и и кое е за предпочитане – екстракцията или запазването им.
ВЛИЯНИЕ НА МАЙКАТА
Освен еволюцията негативно влияние върху развитието на мъдреците, както и върху цялата зъбна система, има и поведението на майката по време на бременността. Учените са установили, че какво ще се случи с мъдреците, зависи най-вече от неблагоприятните събития по време на втората половина от бременността. Сред основните фактори са дълго сутрешно гадене, антибиотици, тютюнопушене, употреба на алкохол, небалансирана диета с недостиг на микроелементи и  минерали (калциев флуорид). Затова специалистите съветват бъдещите майки, ако не искат децата им след време да имат проблеми с мъдреците, да бъдат отговорни по време на бременността. Разбира се, генетиката не трябва да се подценява. Ако мъдреците на родителите не са успели да избият или пък са им създали сериозни проблеми, то е по-вероятно децата им да наследят същите негативи.
ПРОБЛЕМНИТЕ ЗЪБИ
Защо обикновено мъдреците се свързват с проблеми? Всичко се дължи на факта, че в хода на еволюцията, за тях вече няма достатъчно пространство върху челюстите. Мъдреците са големи, затова обикновено са насочени не право нагоре, а косо. Наведени са към съседния седми зъб, към бузата или езика, в някои случаи зъбът може да лежи изцяло на една страна и короната му да опира в корените на съседния зъб. В такива случаи проблемите са неизбежни. Когато мъдрецът започне да пробива, той избутва съседа и предизвиква болки и унищожение на здравия зъб.


Понякога когато мъдрецът почувства съпротивление, процесът спира, но това също е лошо, защото между зъбите се образува кухина, която зъболекарите наричат джоб. Там се задържа храна, бактериите започват интензивно да се размножават и се получава кариес. Единственото решение в този случай е мъдрецът да се извади.
Обикновено мъдреците се появяват на свят на около 18-25 години. Понякога избива само един мъдрец, а след години – друг. Но често се случва само единият зародиш да се развие. Теоретично всичките четири мъдреца могат да се появят едновременно, но обикновено това се случва поетапно в продължение на няколко години.
КУРИОЗЕН СЛУЧАЙ
Както вече казахме, обикновено мъдреците избиват в активна възраст,но в медицинската практика са познати случаи, когато те се появяват на бял свят доста по-късно. Документиран е случай на пациентка, която в началото на менопаузата си започнала хормонозаместителна терапия и прием на калциеви добавки. Очевидно в комбинация с други фактори, се стигнало до стимулиране на зъбните зародиши и в резултат мъдреците й започнали да никнат. Тогава над 50-годишната жена се обърнала към зъболекаря си.
СТОМАТОЛОГЪТ КАЗА ДА СЕ ИЗВАДИ
Проблем е, когато един мъдрец започне да никне, появи се частично и растежът му спре. При частично избил зъб обикновено горната част на коронката му се покрива с „качулка” от лигавица. Под нея се събира храна и резултатът е възпаление на венеца и кариес, който може да премине в пулпит. В този случай под местна упойка „качулката” се реже, ако зъбът все още не е развил кариес, се оставя. Когато коронката на мъдреца е забита в съседния зъб при тласъците на растеж, той се травмира и се стига до периодонтит, което налага неговото умъртвяване.
Като се има предвид непредвидимостта на мъдреците, модерният поход е комплексен. Още в тийнейджърска възраст трябва да се направи панорамна рентгенова снимка на горна и долна челюст с всички зъби и техните корени. Картината ще покаже дали мъдреците се намират в костите и каква е позицията им спрямо съседните зъби. Ако позицията им е проблематична, те трябва да се отстранят навреме. Препоръчително е в период от 6 месеца до 2 години те да се извадят, без да се чака възпаление на венците, кариес, болки, без да се налагат корекции на появилите се отклонения, при които може да бъдат засегнат и съседните зъби.
СТОМАТОЛОГЪТ ПРЕПОРЪЧВА ДА СЕ ИЗЧАКА
Като се има предвид вероятността, че мъдрецът дори да е полегнал, може никога да не тръгне да си търси път навън, както и фактът, че отстраняването на такива зъби, винаги е трудно и придружено с болка, която може да продължи дни след интервенцията, много зъболекари от жал за пациента предлагат просто да се следи ситуацията. На всеки 6 месеца да минават през кабинета, а веднъж годишно да се прави панорамна снимка. Така ако един зъб започне да се движи, той трябва да бъде изваден.
ЕКСТРАКЦИЯ, БЕЗ ВАРИАНТИ
Понякога и по-радикалните, и по-консервативните зъболекари са на едно мнение: мъдреците трябва да се извадят. Дали те са започнали да излизат, или не, е без значение, ако ортодонтски причини налагат това. Например, нито един професионалист, не би сложил брекети, без предварително да отстрани мъдреците. Ако след подреждането на зъбната дъга, мъдреците започнат да излизат, тогава цялата работа ще отиде на кино. При струпване на зъбите, също се препоръчва изваждане на мъдреците. Отстраняване на мъдреците е наложително и когато някои от зъбите се изкривят, излязат от зъбната дъга и не участват пълноценно в дъвкателния процес.
ЗАЩО ВСЕ ПАК Е ДОБРЕ ДА СПАСИМ МЪДРЕЦ
Много дентални медици вярват, че трябва да се откажат от лечението на мъдреците, защото са анатомично капризни и труднодостъпни. Съвременните специалисти обаче смятат, че зъболекарите трябва да се борят за тяхното запазване и здраве, защото те могат да бъдат полезни, когато се наложи протезиране. Мнозина могат да мислят, че в ерата на имплантите от това няма нужда, но то не е вярно, убедени са водещи специалисти. Нека да не забравяме за факта, че в много случаи имплантирането не е приложимо, например при тежък диабет, остеопороза, когато се наблюдава „стопена” челюст. Имплантите имат противопоказания при химиотерапия. В такива случаи мъдреците могат да станат спасителен пояс. Това са аргументите на защитниците на този ненужен на пръв поглед трети кътник.

Общо
Мъдрец, осмият в редицата – да се лекува или отстранява
Заглавие
Мъдрец, осмият в редицата – да се лекува или отстранява
Описание
Здравите мъдреци могат да станат спасителен пояс , когато има противопоказания за импланти.
Автор
Публикувано от
Здраве да е
Етикети

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker