Новини

„Общински пазари” предлага здравословни храни

Амарант, лимец, чия и ленено семе са хит сред купувачите

Управителят на Общински пазари – Русе Кунчо Кунчев ни разяснява какво можем да открием в магазините там и най-вече на Централен.
Управителят на Общински пазари – Русе Кунчо Кунчев ни разяснява какво можем да открием в магазините там и най-вече на Централен.

Модерно е да водим здравословен начин на живот и да се храним по-здравословно. И дано тази мода не отмине бързо, а се превърне в наше ежедневие. Ето защо в наши дни хората все по-често търсят такива храни, които да включат в ежедневното си меню.
За целта управителят на Общински пазари – Русе Кунчо Кунчев ни разяснява какво можем да открием в магазините там и най-вече на Централен. Едно от най-интересните неща е амарантът. Той е с висока хранителна стойност, съдържа протеини и пречиства кръвта. Полезен е много за жените и е растение, което не увяхва. Голям хит сред купувачите е брашното от лимец, споделя Кунчев. Това растение е известно още като древното „жито на фараоните”. Най-важно е, че не подлежи на генна модификация.
Малко познато, но изключително търсено за лечение на проблеми с уро-гениталния тракт, е брашното от рожков. Това е вечнозелено растение от семейство Бобови, характерно за средиземноморския регион. Отглежда се заради ядливите си шушулки, които били важен източник на захар в миналото, преди захарното цвекло и захарната тръстика да получат своето разпространение, разяснява за нас усмихнатия Кунчо Кунчев.
Друго растение, за което ние вече писахме е чията. И тя може да се намери в магазините на пазарите, които менажира Кунчев. Тя е богата на Омега 3 и 6 мастни киселини, силна енергийна храна е, удължава процесите на хидратация, действа като „метла”, която изчиства стените от натрупаните отпадъци.
Можем да открием и 5 вида ленено семе. Това е храната на бъдещето, споделя Кунчо Кунчев. И ме информира, че първите запазени анали, в които се разказва за чудотворните сили на вълшебната билка ленено семе, са от 650 г. преди Христа. Лененото семе е сладко на вкус, мазно и със слаба миризма. Днес в Индия се намират най-големите плантации за отглеждане на ленено семе.
Според канадски учени редовната употреба на ленено семе пази от рак, най-вече на гърдата, на простатата и дебелото черво. Според тях мастните киселини, които съдържа, не само че пречат да се появи тумор, но и не позволяват, ако има такъв, да нарасне. А лигнаните, които се съдържат в лененото семе, блокират разпространението на туморни клетки в организма.
При сърдечно-съдови проблеми консумацията на ленено семе подобрява сърдечния ритъм, намалява нивото на т.нар. излишен холестерол и предотвратява атеросклерозата.
При диабет консумирането на ленено семе подпомага нормализирането на кръвната захар. Доказано е, че всекидневната консумация на чудотворната билка потиска или блокира изцяло възпалителни процеси, настъпили при болестите паркинсон или астма.

Адриана Йорданова

Етикети

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker