Новини

Общините създават специален фонд за борба с бедствията

Създават фонд "Общинска солидарност".
Създават фонд „Общинска солидарност“.

Тежките и мащабни природни бедствия, които през последните една-две години сполетяват България, станаха причина Националното сдружение на общините да вземе решение за създаване на фонд „Общинска солидарност“. Целта му е да подпомага пострадалите общини, както финансово, така и с доброволци и техника, при организиране на спасителните и аварийно-възстановителните дейности веднага след настъпване на критичната ситуация. От ресурса на фонда ще могат да се ползват само общини, които членуват в него и си плащат вноските.
Община Русе подкрепя инициативата и ще участва в нея. По предложение на кмета Пламен Стоилов предстои общинските съветници за вземат решение за присъединяване към фонда и да определят размера на вноската, с която Русе ще участва. Според правилника на фонда встъпителната вноска не може да бъде по-ниска от 1000 лева, а ежегодната – минимум 300 лева. Предложението на кмета до съветниците е Русе да влезе във солидарния фонд с първоначална вноска от 2000 лева плюс 1000 лева за 2015 година.
Фонд „Общинска солидарност“ няма да замества функциите на държавата, но ще помага на кметовете да реагират още в първите часове на природната стихия при непосредствени заплахи за живота и здравето на хората. Той ще има надграждащи функции при защита от бедствия и за преодоляване на щетите от тях. По този начин ще може да се акумулира по-голям човешки и финансов ресурс, отколкото е по силите на една единствена община.

Общо
Общините създават специален фонд за борба с бедствията
Заглавие
Общините създават специален фонд за борба с бедствията
Описание
Общините създават специален фонд за борба с бедствията
Автор
Етикети

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker