Новини

Музика и забавни работни ателиета борят нарастващата агресия сред децата

Подходът е индивидуален към всяко дете спрямо неговите таланти и предпочитания като дава възможност на всеки да се изяви

агресия
„Музикотерапия за добри деца“, който предлага начини за социално включване на деца в риск и третира проблема на нарастваща агресия в училище от най-ранна детска възраст.

Добрич продължава с голям успех иновативния двугодишен проект „Музикотерапия за добри деца“, който предлага начини за социално включване на деца в риск и третира проблема на нарастваща агресия в училище от най-ранна детска възраст.

Проектът се основава на комбинация от музикални и артистични подходи и заимства елементи от световно известната и утвърдена методология на композитора Карл Орф „Шулверк“.
Проектът на ИМКА Добрич обхваща над 50 деца от началните и предучилищни класове на ОУ „Христо Ботев“ в града, които са подбрани от екипа на организацията. Чрез проекта децата имат достъп до професионални музиканти, артисти, психолози и имат възможността да изпробват музикални и арт-подходи за себеизразяване. Цели се превенция на нарастващото насилие в училище от ранна детска възраст. Свидетели сме на нарастваща агресия сред децата и целта е да се работи за толерантно отношение към другия. Психичното здраве на децата става все по-важен фактор и музикотерапията, която предлага ИМКА Добрич, е един от ключовете към едно по-уравновесено, по-добро и по-възпитано ново поколение.
Проектът включва креативни методи за работа чрез музика и музикални инструменти, достъпни за децата, рисуване, театър и приложни изкуства. Разчита се на активното участие на децата, а и на родителите. Всяко дете е уникално и подходът развива артистичните и музикални умения, чрез които детето най-добре изразява чувствата си. По случай началото на учебната година екипът на ИМКА Добрич организира театрален спектакъл и работни ателиета за деца за изработване на множество сувенири, бижута, перкусионни инструменти, които ще ползват в течение на учебната година в работните
ателиета по проекта.
„Радваме се, че можем дългосрочно да работим с децата и чрез много музика и изкуство да се стараем те да стават все по-добри. Затова дадохме това име на нашия проект. Считаме, че именно чрез музика, приложни изкуства и театър децата общуват непосредствено едно с друго, учат се, обогатяват се, вземат добри модели за поведение и отношение един към друг, забавляват се и израстват духовно и интелектуално. Все по-чести стават случаите на проява на агресия сред деца и ако не вземем мерки от рано, от това ще пати цялото ни общество. Много от децата са оставени на грижите на баби и дядовци, тъй като родителите са на работа или са в чужбина. Също така, ставаме свидетели на нарастващ брой деца, застрашени от рисково поведение. Малко е застъпено гражданското образование в училище, особено в началните курсове. Днешните деца все повече робуват на материалното и се отдалечават от моралните и етични ценности на обществото. Всичко това ни мотивира да развием методология от артистични и музикални подходи, основаващи се на силните страни на детето, които да насочат енергията им в позитивни и градивни дейности, които да стимулират работа в екип и емпатия”, споделя председателят на ИМКА Добрич и координатор на проекта.
В рамките на проекта са разработени редица методически указания за работа с деца, които се ползват по време на срещите с малките и ще останат като ценни материали за устойчива работа и с други училища и извън рамките на проекта. Подходът е индивидуален към всяко дете спрямо неговите таланти и предпочитания като дава възможност на всеки да се изяви. Друга положителна страна на разработената методология е, че децата сами могат да проследят своя напредък по различни музикални и общо-образователни индикатори. Срещите на професионални музиканти с децата им дават възможността да разберат много за музикалните инструменти и техните възможности и малките, макар и начинаещи, успяват да изпробват за пръв път как се музицира в оркестър и как се изработват музикални инструменти.
Проектът е финансиран от фондация „Работилница за граждански инициативи”, по програма „Програма за детско и младежко развитие, основаващо се на подход, при който се отчитат и надграждат силните страни на детето”, с финансовата подкрепа на фондация „ОУК”. „Музикотерапия за добри деца” си поставя за цел да възпитава подрастващото поколение в добри граждани и да развива техните личностни умения. Подходът предлага индивидуална и групова работа. Цели да стимулира толерантност и се основава на активното участие на децата и включва подкрепата на обкръжаващата ги среда – родители, учители, приятели.

Общо
Музика и забавни работни ателиета борят нарастващата агресия сред децата
Заглавие
Музика и забавни работни ателиета борят нарастващата агресия сред децата
Описание
Подходът е индивидуален към всяко дете спрямо неговите таланти и предпочитания като дава възможност на всеки да се изяви.
Автор
Публикувано от
Здраве да е
Етикети

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker