Новини

Музиканти от 21 страни идват в Русе за Международна лятна академия „Алегра“

89 млади музиканти ще превърнат Русе в световна столица на от 21 страни идват за Международна лятна академия „Алегра“

89 музиканти от 21 страни идват в Русе по покана на Петър Найденов
89 музиканти от 21 страни идват в Русе по покана на Петър Найденов

От 13 до 28 юли, за трета поредна година, Русе е домакин на Международната лятна академия АЛЕГРА. Събитието беше представено на пресконференция днес с участието на Председателя на Фондация „Алегра“ Петър Найденов, Зам.-кмета по хуманитарни дейности Иван Григоров и Изпълнителния директор на Общинска фондация „Русе – град на свободния дух“ Елена Минкова.
По време на срещата господин Григоров изрази удовлетворението на ръководния екип на Община Русе от нарастващия интерес към Музикална лятна академия „Алегра“ и посочи, че събитието заема достойно място в културния календар на града.
Тазгодишното издание на академията включва 7 майсторски класа: оркестрово дирижиране, хорово дирижиране, пиано, клавирно дуо, кларинет, класическа китара и тромпет. В тях ще се обучават 89 млади музиканта от 21 държави, като участниците от България ще бъдат 24.
Всички те ще имат изключителната възможност да придобият ценен опит и да усъвършенстват уменията си под вещото ръководство на изтъкнати имена от световна величина. Сред лекторите са вече познатите от миналогодишното издание на академията проф. ЙОХАНЕС ШЛЕФЛИ (оркестрово дирижиране), клавирното дуо ГЕНОВА & ДИМИТРОВ и тромпетистът ВИМ ВАН ХАСЕЛТ. Към преподавателския екип тази година ще се присъединят още АНДРЕАС ХЕРМАН – диригент на Мюнхенския филхармоничен хор, ФАБИО ДИ КАЗОЛА – швейцарски кларинетист и професор в Университета по изкуствата в Цюрих, както и АНДРЕАС ФОН ВАНГЕНХАЙМ – немски китарист и композитор, който преподава във висши музикални училища в Германия и Швейцария.
В рамките на 12 дни публиката ще има шанса да се наслади на 10 концерта в Доходно здание и Русе ще се превърне в световен център на музиката. Освен традиционните заключителни концерти на отделните майсторски класове, които ще се провеждат ежедневно, започвайки от 19 юли, в програмата са предвидени и още 3 изключително атрактивни концерта, на които като солисти на русенска сцена ще излязат самите преподаватели в академията.

Третото издание на "Алегра" вече стартира
Третото издание на „Алегра“ вече стартира

На 17 юли, от 20 ч., в голямата зала на Доходното здание с букет от прочути и любими на публиката инструментални бисери ще се представи РУМЪНСКИЯТ НАЦИОНАЛЕН КАМЕРЕН ОРКЕСТЪР със солист световноизвестният тромпетист Вим Ван Хаселт.
На следващия ден, 18 юли, от 20 ч. в зала „Европа“, рецитал ще изнесе китаристът Андреас фон Вангенхайм, а на 20 юли е специалният ГАЛА КОНЦЕРТ АЛЕГРА 2016 с участието на клавирното дуо Генова & Димитров, кларинетиста Фабио ди Казола, Русенска филхармония, смесения хор „Проф. Васил Арнаудов“ и диригентите Йоханес Шлефли и Андреас Херман. Те ще изпълнят произведения от Брамс, Вебер и Чайковски.
Международната лятна академия АЛЕГРА се организира от Петър Найденов – възпитаник на НУИ „Проф. В. Стоянов“, соло контрабасист на симфоничния оркестър на Люцерн, Швейцария, и преподавател във Висшето училище по изкуствата в Цюрих.
Проектът се осъществява с финансовата подкрепа на Общинска фондация „Русе – град на свободния дух“, Министерството на културата, Фондация „Америка за България“ и с любезното съдействие на Община Русе, ОП „Русе Арт“, Държавна опера – Русе, НУИ „Проф. В. Стоянов“, РУ „А. Кънчев“ и хотелите „Дунав плаза“ и „Вега“.

Общо
Музиканти от 21 страни идват в Русе за Международна лятна академия
Заглавие
Музиканти от 21 страни идват в Русе за Международна лятна академия
Описание
89 млади музиканти ще превърнат Русе в световна столица на от 21 страни идват за Международна лятна академия „Алегра“
Автор
Публикувано от
Здраве да е
Лого
Етикети

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker