Новини

Музикотерапия прави децата по-добри и по-умни

Образователната концепцията Шулверк е създадена от автора на Кармина Бурана

Концепцията „Шулверк” е създадена през 30-те години на миналия век от известния немски композитор Карл Орф,автор на гениалната хорова творба „Кармина Бурана”.
В рамките на инициативата „Музикотерапия за добри деца” вече втора година екипът на ИМКА – Добрич развива творческите умения на деца от ОУ „Христо Ботев”, тяхната музикална и слухова памет, концентрация, усет за красивото и доброто.

В рамките на инициативата „Музикотерапия за добри деца” вече втора година екипът на ИМКА – Добрич развива творческите умения на деца от ОУ „Христо Ботев”, тяхната музикална и слухова памет, концентрация, усет за красивото и доброто. Както е известно, музиката и изкуствата въобще имат благотворно влияние върху човека, защото помагат за развитие на неговата чувствителност, интелект, въображение и духовност. Нещо повече, те могат да има дори лечебна сила. Екипът на ИМКА вярва, че този музикотерапията прави децата по-добри и по-умни.

Тъй като днешните деца страдат от липса на достатъчно внимание, което отключва у тях нежелана агресия, ИМКА решава, че си струва да опита да преодолее дефицитете в детското възпитание с музикотерапия. За целта създава специални ателиета, в които малките ученици се учат какво е ленто, модерато, виваче, използват и себеизразяват с различни прости музикални инструменти, често обикновени предмети от природата и бита. По време на тези занимания те свирят, пеят, изпълняват различни двигателни упражнения, творят по мелодия и тема, разиграват драматизации, усвояват приложни изкуства, отговорят на музикални загадки. И резултатите не закъсняват.
Екипът на ИМКА забелязва значителен напредък у децата, които се занимават с музикотерапия. Децата все по-добре се изразяват и концентрират, взаимно си помагат и успяват да реализират повече задачи на високо ниво за по-кратко време. Развиват своята чувствителност, слуха си и чувството си за ритъм, сръчност, въображение, двигателна и слухова памет..Стават много по-дисциплинирани, спокойни и усмихнати, изпитват удоволствие от музиката и всички творчески дейности. „Нашият екип работи по методология, която спомага за развитие на талантите на децата и ги прави по-добри хора” – споделя координаторът на проекта.
Екипът на ИМКА залага на една от най- популярните концепции за музикално и танцово възпитание образование по света „Шулверк”, което в превод от немски език означава „училищно дело”. Тази система залага на факта, че децата имат чувство за ритъм по природа.Малчуганите си тананикат, барабанят с каквото им попадне под ръка, а звуците, които създават, им харесват. Затова музикалното обучение, което те получават под формата на забавна игра, ги стимулира и вдъхновява за творчество. Ключовите думи, характерни за Шулверк са ритъм, говор, музика, движение, съчетани с интересни игри. Подходът предлага индивидуална и групова работа. Цели да стимулира толерантност и се основава на активното участие на децата и включва подкрепата на обкръжаващата ги среда – родители, учители, приятели, нещо много важно, както за здравите деца, така и за тези с различни интелектуални и психически заболявания.
Концепцията „Шулверк” е създадена през 30-те години на миналия век от известния немски композитор Карл Орф,автор на гениалната хорова творба „Кармина Бурана”. През 1924 г. заедно с Доротее Гюнтер той основава училище за гимнастика, ритмика и танцово изкуство, а няколко години по-късно и системата за музикално развитие на децата, основана върху активиране на творческия импулс в условията на колективна импровизация. Ключът към успешното приобщаване към света на изкуството е човек сам да опознава този свят и да твори.
Кои са най-важните постулати на Орф?
Децата играят.
Изпълняват различни ритмични, говорни и двигателни упражнения, напътствани от музикални педагози.
Следват с движения ритъма на различна музика.
Насърчавани са да импровизират.
Децата пеят и свирят на елементарни „Орф-Шулверк“ инструменти: камъчета, пръчки, лъжици, барабанчета, листа, шишарки.
Насърчават ги да изработват собствени музикални инструменти от различни материали от бита.
Специалистите „Шулверк“ са категорични, че тази музикалнотерапевтична работа е много полезна за деца със специални образователни потребности – Синдром на Даун, Синдром на Аспергер, детска церебрална парализа и други, тъй като предлага разнообразни форми за социална адаптация и комуникация, развитие на сензитивност, развитие на груба и фина моторика и развитие на усет за ритъм, движение и пространство.

Общо
Музикотерапия прави децата по-добри и по-умни
Заглавие
Музикотерапия прави децата по-добри и по-умни
Описание
Образователната концепцията Шулверк е създадена от автора на Кармина Бурана.
Автор
Публикувано от
Здраве да е
Етикети

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker