ЛекариНовини

На 15-ти август отбелязваме Деня на спасението

Навършват се 56 години от героичната постъпка на 26 – годишния лекар от великотърновското село Стрелец – д-р Стефан Черкезов

През 2012 г. 15 август е обявен официално за Ден на спасението с решение на Министерски съвет.
Тази година на 15 август се навършват 56 години от героичната постъпка на 26 – годишния лекар от великотърновското село Стрелец – д-р Стефан Черкезов.

На 15.08 /четвъртък/ се отбелязва Деня на спасението. На този ден се почита паметта на починалите лекари и медицински сестри, които са изгубили живота си по време на изпълнение на служебния си дълг.
По този повод УМБАЛ „Канев“АД ще почете тази дата с едноминутно мълчание и вой на сирени на линейки в 12.00 часа пред Хирургичен блок на лечебното заведение.
Тази година на 15 август се навършват 56 години от героичната постъпка на 26 – годишния лекар от великотърновското село Стрелец – д-р Стефан Черкезов. Той спасява 47 пътници в горящ автобус и ден след това единствен умира от тежките си изгаряния.
Денят на спасението се отбелязва за първи път през 2005г., по инициатива на д-р Тотко Найденов, дългогодишен председател на Българския лекарски съюз, писател и общественик, със съдействието на МЗ, БЛС, БЧК, синдикатите, ВМА.
През 2012 г. 15 август е обявен официално за Ден на спасението с решение на Министерски съвет. Така България става единствената страна в ЕС, а вероятно и в света, която държавнически отбелязва паметта на своите сънародници, загинали при спасяване на хора в мирно време.
Известни са имената на над 130 лекари и 20 медицински сестри, загинали по време на работа, предимно след извършване на тежки среднощни операции, катастрофи с линейки, както и след заразяване болестите на свои пациенти. В списъците са и полицаи, минни спасители и обикновени граждани, изгубили живота си, спасявайки други хора.

Общо
На 15-ти август отбелязваме Деня на спасението
Заглавие
На 15-ти август отбелязваме Деня на спасението
Описание
Навършват се 56 години от героичната постъпка на 26 – годишния лекар от великотърновското село Стрелец – д-р Стефан Черкезов.
Автор
Публикувано от
Здраве да е
Етикети

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker