Начало - Новини - От 18-и юни стартира седмица за проверка на риска от туберкулоза

От 18-и юни стартира седмица за проверка на риска от туберкулоза

От 18-и юни стартира седмица за проверка на риска от туберкулоза

От 18-и юни стартира седмица за проверка на риска от туберкулоза

Безплатни профилактични прегледи за оценка на риска от туберкулоза организира отново Русенската белодробна болница.

Акцията е традиционна за Специализираната болница за активно лечение на пневмофтизиатрични заболявания „Д-р Димитър Граматиков“ и стартира от понеделник, 18-и юни. В продължение на пет дни, до петък, 22-и включително, русенци могат да проверят състоянието си след предварително записване. Телефоните за връзка са: /082/ 813-967 и /082/813-964. Профилактичните безплатни прегледи се правят в поликлиниката на Белодробната болница и включват първо провеждането на кратка анкета за риска от туберкулоза. Ако резултатите от анкетата показват опасност от заболяването, лекарят назначава рентгеново изследване и правенето на туберкулинова проба, наречена манту.
Безплатните профилактични прегледи се организират в рамките на Отворени врати за проверка на риска от туберкулоза, които се извършват четири пъти годишно.
Пневмофтизиатри уточняват, че рисковите групи, застрашени от туберкулоза, са: злоупотребяващите с алкохол, хора от ромското малцинство, зависимите от инжекционни наркотици, хора, живеещи с ХИВ, лица, излежаващи наказание, диабетици на инсулин, скитащите, както и деца, живеещи на улицата.

Здравното министерство е разработило своя Национална програма за борба с туберкулозата, финансирана по Програмата на Глобалния фонд за борба със СПИН, туберкулоза и малария.
Диагностиката, лечението и профилактиката на туберкулозата у нас са безплатни за всички, независимо от техния здравноосигурителен статус.
Припомняме, че Русенската белодробна болница е единствената в страната, която има БЦЖ- екип. Този малък колектив от 3-4 медицински работници периодически обхожда училищата, прави Манту проби и следи резултатите от тях. В борбата с туберкулозата, белодробните специалисти залагат и на профилактиката, което означава системно провеждане на седмици за проверка на риска от заболяването, акции на терен с подвижен флуорограф и пълен обхват на уязвимите групи. С помощта на мобилния флуорограф през последно време са прегледани 600 човека, а в акциите, като партньор, се включват неправителстени организации и РЗИ.

Валя Караджова

От 18-и юни стартира седмица за проверка на риска от туберкулоза
От 18-и юни стартира седмица за проверка на риска от туберкулоза
Здраве да е

Коментари

Преминете на горе