Новини

Настъпва нов есенен грип „Мичиган”

Д-р Ангел Кунчев съобщи подробности за новия грип
Д-р Ангел Кунчев съобщи подробности за новия грип

През предстоящия есенно-зимен сезон очакваме пандемичният грип „Калифорния”, познат още като свински, да бъде изместен от нов вирус – „Мичиган” (тип А), съобщи за български медии главният санитарен инспектор на страната д-р Ангел Кунчев.

Грипният вирус „Мичиган“ е изолиран за първи път през 2015-а година. Повече случаи на заразени с него хора е имало през 2016 г., затова и очакванията са разрастване на заразата да има именно през тази есен, особено предвид факта, че населението ни няма изграден имунитет към този щам, е констатацията на специалиста.
По данни на Австралия, където в момента бушуват грипни щамове, включително и „Мичиган”, там са регистрирани 52 смъртни случая.


Още през месеците септември и октомври, когато започват първите резки температурни промени, летните вируси се изместват от есенно-зимните. В България първите грипни щамове обикновено биват изолирани в края на октомври и ноември, а пикът на заболеваемостта е по време на празниците и в края на януари, когато настъпва епидемия. За разлика от респираторните есенно-зимни вируси, грипът настъпва с бурно начало: главоболие, висока температура, силна обща отпадналост и покосява целия организъм. При наличие на грип не сме работоспособни. При останалите вируси, клиничната картина обикновено е по-лека и те могат да бъдат изкарани на крак, в рамките на 3-5 дни.

Общо
Настъпва нов есенен грип „Мичиган”
Заглавие
Настъпва нов есенен грип „Мичиган”
Описание
През предстоящия есенно-зимен сезон очакваме пандемичният грип „Калифорния”, познат още като свински, да бъде изместен от нов вирус – „Мичиган”
Автор
Публикувано от
Здраве да е
Лого
Етикети

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker