Начало - Новини - Не хвърляйте бананови кори на боклука!

Не хвърляйте бананови кори на боклука!

Обелките имат редица полезни приложения за здравето и в бита ни

Бананова кора - достатъчно е два пъти на ден да натъркваме лицето или други проблемни участъци с вътрешната мека част на обелката за хубава кожа.

Бананови кори в коша за боклук?! Не, моля ви, не правете тази грешка, когато природата ви е предоставила идеално козметично и лечебно средство.

Бананови кори в коша за боклук?! Не, моля ви, не правете тази грешка, когато природата ви е предоставила идеално козметично и лечебно средство. Банановите обелки могат да е използват още за храна, за заместител на различни домакински препарати и за други неща, с които ще ви запознаем сега.

Консумацията на корите от банан е само една от възможностите им за употреба, макар че тя не е популярна по нашите земи. Корите също като плода са източник на хранителни вещества, фибри и антиоксиданти. Можем да се възползваме от тях, като ги варим 10 минути, а след това прецедим течността и след охлаждане я изпием. От тях можем да си направим и нектар, ако след сваряване ги пуснем в сокоизтиквачка. Изсушени, корите, казват, ставали много вкусни.
Те са идеални за подхранване на стайни растения.
За да направим това, трябва да накиснем банановите обелки във вода, след което да разредим настойката с още 5 части чиста вода и да полеем саксиите. Обелките могат да се използват за компост и в градината.
Ако искаме да избавим цветята си от листни въшки, тогава нарязваме корите на малки парченца и ги заравяме в почвата на засегнатите растения. След 1-2 дни въшките изчезват.
Банановите обелки са идеален филтър за вода.
Азотните, серни и органични съединения,които те съдържат, се свързват с тежките метали във водата, са доказали учените. Поредица изследвания са показали, че изсушени и смлени бананови кори, добави във водата, са ефективен филтър за медта и оловото.
При ухапвания от насекоми банановите кори само след няколко минути облекчават болката и сърбежа. Необходимо е само да наложим засегнатото място за известно време, за да свършат своята работа естествените масла и ензими в кората. Те могат да ни помогнат и при слънчево изгаряне, като облекчат болката. При одрасквания и ожулвания бързо лекуваме раната, ако поставим обелка върху нея и я закрепим с пластир.
Корите от банани са супер храна за кожата.
Полезните минерали,витамини и други съставки са идеален лек за суха кожа. Достатъчно е два пъти на ден да натъркваме лицето или други проблемни участъци с вътрешната мека част на обелката и да оставим маската да действа около 15 минути, преди да изплакнем. Тази маска овлажнява и омекотява кожата, подпомага регенерацията и подпомага борбата с бръчките. Препоръчва се и при акне.
Идеално средство е против брадавици и псориазис.
Поставете бананова кора с вътрешната част плътно върху брадавицата и я закрепете с лейкопласт или по друг подходящ начин. Оставете така цяла нощ. Казват, че след 7 нощи с този компрес, брадавицата ще падне. В някои от случаите обаче се налагало процедурата да продължи повече от месец. Натъркване на засегнатата от псориазис кожа с кора от банан, само след няколко процедури води до облекчение.
Може и да не вярвате, но банановата кора избелва зъбите.
Магията прави калият, който се съдържа в нея, разбира се и в плода. Има обаче едно важно условие – необходимо е постоянство. Ако решите да пробвате, бананът трябва да е узрял. С вътрешната част на обелката натъркайте хубаво зъбите си и оставете „пастата” да действа около 10 минути. След това измийте зъбите си с четка и паста за зъби.
Корите са добра алтернатива на крем за обувки.
Ако нямате под ръка такъв, използвайте бананова обелка. Просто натъркайте обувките добре, след няколко минутки почистете с мека кърпа. Калият и банановото масло проникват в кожата, лъскат я и поддържат доброто състояние на обувките.
Ако искате да върнете блясъка на сребърни прибори и бижута, да лъснете домакинските съдове и имате под ръка банани, най-добре ще е да използвате корите им. За целта е нужно да накиснете няколко обелки в малко вода, а след това с него да натриете предметите. После изплаквате с вода и подсушавате с подходяща кърпа. Сребърните прибори просто могат да се натъркат с кората, да се оставят известно време така, след което да се измият с чиста и вода и да се подсушат.
В момента у нас бананите са в изобилие на пазара, така че при желание да пробвате някои от полезните свойства на корите им, можете да го направите лесно. Препоръчваме ви природното средство, защото това е начин да живеем „зелено”, т.е. екологично и здравословно.

Не хвърляйте бананови кори на боклука!
Обелките имат редица полезни приложения за здравето и в бита ни.
Здраве да е

Коментари

Преминете на горе