МедицинатаНовини

Близо 30% от изследвани русенци са засегнати от Хашимото

Д-р Дарина Михайлова показва апарата за хормонална диагностика, на който са направени изследванията
Д-р Дарина Михайлова показва апарата за хормонална диагностика, на който са направени изследванията и са установени случаите на Хашимото

Над сто русенци, предимно жени, се възползваха от промоционалните цени на Пакета от изследвания на полови и щитовидни хормони, съобщиха от лаборатория „Здраве“.

Анализът на резултатите от изследванията показва, че най-често срещани са заболяванията, свързани с патологични стойности на хормоните TSH  и Пролактин. Става въпрос за заболяването тиреоидит на Хашимото, което е открито при близо 30% от изследваните в лаборатория „Здраве“. Това заболяване на щитовидната жлеза доминира сред всички други и лошото е, че засегнатите пациенти са във възрастовата група 25-35-години. Сред вероятните причини за тиреоидита на Хашимото  са стресът, напрегнатият начин на живот, липсата на йод в храната, наследствената  обремененост. Не трябва да се забравя, че Русе е ендемичен район за заболяванията на щитовидната жлеза   и че процентът на засегнатите от това автоимунно заболяване е висок, категорични са от „Здраве“.

Специалисти съветват при тази диагноза пациентите да си направят изследване за антителата ТАТ и МАТ, които ще потвърдят, че става въпрос за заболяването   тиреоидит на Хашимото. Тези изследвания също се правят в СМДЛ „Здраве“, уточни д-р Дарина Михайлова, специалист по клинична лаборатория в „Здраве“.

Резултатите от изследванията показват още, че на второ място след Хашимото са случаите с нарушения в стойностите на половите хормони LH и FSH, говорещи за проблеми при забременяване.

Резултатите при някои жени пък са показали високи стойности на тестостерон, дължащи се вероятно на заболяване на надбъбречната жлеза. “.

Както преди време „Здраве да е“ писа, в рамките на три месеца, самостоятелната медико-диагностична лаборатория „Здраве“ предостави изследване на поевтинен пакет от общо шест важни и взаимносвързани хормони, чиито баланс определя качеството на нашето здраве.  Хормоните са Пролактин, Естрадиол,  LH   и   FSH-хормони, Тестостерон и TSH-хормон.

Общото заключение от изследванията показва, че в кампанията с промоционални цени са се включили предимно хора със здравословни проблеми и че профилактиката все още не се осъзнава като важна за здравето. Колкото по-рано се хване проблемът, толкова по-леко е лечението, убедена е д-р Михайлова.

 

Валентина Караджова

Общо
Близо 30% от изследвани русенци са засегнати от Хашимото
Заглавие
Близо 30% от изследвани русенци са засегнати от Хашимото
Описание
Над сто русенци, предимно жени, се възползваха от промоционалните цени на Пакета от изследвания на полови и щитовидни хормони, съобщиха от лаборатория „Здраве“.
Етикети

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker