МедицинатаНовини

Негативи от използването на контрацептиви при СПЯ

Високодозираните и ултраниско дозираните лекарства водят до влагалищна сухота и депресии

Негативи от използването на контрацептиви при  СПЯ.
Негативи от използването на контрацептиви при СПЯ.

Комбинираните орални контрацептиви (КОК), които се изписват за лечение и повлияване симптомите на Синдрома на поликистозните яйчници / СПЯ/, имат положително влияние, но водят и до негативи. От една страна те намаляват акнето и другите прояви на хиперандрогенизма, регулират успешно месечния цикъл и осигуряват ефективна контрацепция. Въпреки добрите качества обаче тези медикаменти имат и отрицателно въздейтвие върху жените, предупреждава д-р Светослав Манев, гинеколог в университетска болница „Пирогов”.
Най-оптимален ефект в намаляването на нежеланите лекарствени реакции е постигнат при нискодозираните КОК. Те, за разлика от високодозираните и ултранискодозираните КОК, не са свързани с повишена честота на депресивни разстройства и промени в емоционалното състояние.
Високите дози естрогени имат мощен потискащ ефект върху женското психично здраве основно поради факта, че пренастройват метаболизирането на есенциалната аминокиселина- триптофан до серотонин, премествайки мястото на осъществяване на тази реакция от централната нервна система –предимено към черния дроб, което води често до главоболие и депресии. Серотонинът играе ключова роля при регулиране агресивността, съня, апетита и най-вече настроението и сексуалността.

Най-оптимален ефект в намаляването на нежеланите лекарствени реакции е постигнат при нискодозираните КОК.
Най-оптимален ефект в намаляването на нежеланите лекарствени реакции е постигнат при нискодозираните КОК.

Няколко съвременни проучвания сочат, че жените най-често прекратяват приема на вискодозираните отколкото на нискодозираните КОК, подчертава д-р Манев. И изтъква парадокса, че ултранискодозираните КОК, подобно на високодозираните КОК, имат повече негативни ефекти върху женското либидо и психика. При техния прием по-често се появява и сухота на влагалището.
Д-р Светослав Манев посочва изследване на жени, приемащи КОК. 30 % от тези, които приемали ултра-КОК се оплаквали от вагинална сухота, докато при жените, които вземали дискодизирани КОК този симптом се проявявал само при 10 % от тях.
Затова д-р Светослав Манев съветва: приложението на КОК при лечението на СПЯ трябва да се уточнява допълнително с всяка пациентка в зависимост от нейното психическо и физическо състояние. За всяка жена е добре да се изготви индивидуален режим, който да я кара да се чувства здрава и желана, подчертава гинекологът. Това е особено важно, защото по приницип симптомите на Синдрома на поликистозните яйчници – хиперандрогенизъм / хирзутизъм, акне, себорея/, затлъстяване, безплодие – са достатъчно потискащи за жените, намаляват самочувствието им и се отразяват на психиката им.
При СПЯ освен използването на медикаменти е много важно де се регулира теглото. Затова д-р Манев предлага как сами дамите да изчислят своя индекс на телесна маса, по който да преценят как и с колко да регулират килограмите си. Чрез здравословен хранителен режим и подходящи упражнения. Индексът на телесна маса се изчислява по следната формула: Теглото в килограми се дели на височината на човека в метри на квадрат.
Ако индексът е под 18.5, човек е слаб, от 18.5-24.9 теглото е нормално. Между 25-29.9 е наднормено, а за много пълен се смята човек с индекс от 30 до 39.9. Клиничната пълнота е при индекс над 40.

Етикети

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker