Новини

Нехирургично лечение на овариални кисти с аюрведични билки

Ежедневно практикуване на йога и пранаяма може да ви спаси от операция на овариални кисти.

Хормоналните нарушения са основната причина за появата им.
Лечението на овариални кисти без хирургия е обещаващо с билкови лекарства, правилни хранителни навици и здравословен начин на живот.

Лечението на овариалните кисти без хирургия е обещаващо с билкови лекарства, правилни хранителни навици и здравословен начин на живот. Като цяло жените развиват киста поне веднъж през живота си. Малките кисти изчезват от самосебе си, но ако кистата е с голям размер, се изисква лечение.

Обикновено кистите са безболезнени и симптомите са трудно забележими. Хормоналните нарушения са основната причина за появата им. Понякога кистите на яйчниците водят до усложнения: затруднения при зачеването, рак на яйчниците, руптура на кистата (вътрешно кървене) и др.
Може да имате кисти на яйчниците, ако изпитвате някои от следните симптоми:

 • Болка в таза преди началото и края на месечния цикъл
 • Болка в таза по време на полов акт (диспареуния)
 • Тежест и пълнота или в корема
 • Чувствителност на гърдите
 • Гадене
 • Повръщане по време на бременност
 • Често уриниране

Избягвайте хирургична намеса при овариалните кисти
Лечението на овариални кисти без хирургия е възможно с помощта на билки от Аюрведа. Според древната индийска наука за медицина натрупването на токсини в раса (плазмата), рактата (кръвта) и dhatus (тъканите) води до образуване на кисти на яйчниците.
От гледна точка на лечението Аюрведа обръща внимание главно на състоянието и пречистването на плазмата и кръвта. Билките помагат да се намалят нивата на естроген, да се балансират хормоналните нередности и да се намалят размера на кистите. Нещо повече, здравословното хранене и подходящият начин на живот също допринасят за овладяването на кистите на яйчниците.
Най-добрите билки в Аюрведа, за да избегнете операция при овариални кисти
Amalaki ( Emblica officinalis ) – Обикновено се нарича амла или цариградско грозде.


Подмладяващите, антиоксидантните, детоксикиращи, противоракови свойства на амлата я правят ефективно билково лекарство за лечение на симптомите на кисти на яйчниците. Биоактивните съединения, намерени в амалаки като танини, сапонини, гликозиди, стероли и алкалоиди, притежават противоракови и противовъзпалителни свойства.
Haritaki ( Terminalia chebula ) – Аюрведа смята тази билка за невероятно ефективна за лечение на яйчникови кисти. Хиритаки помага да се балансират хормоналните и менструалните нарушения. Освен това съдържащите се в нея флавоноиди, терпеноиди, алкалоиди влияят за намаляване размера на кистата по естествен начин. Противовъзпалителните свойства на тази билка спомагат за облекчаване на болезнените движения на червата, болката в таза, подуването на корема, гаденето, повръщането и болката при полов акт.
Sunthi ( Zingiber officinale ) –Така наричат сухия джинджифил. Той има стимулиращ ефект върху ендокринните жлези, които балансират хормоните. В допълнение, противовъзпалителните свойства на джинджифила спомагат за намаляване на менструалните спазми и също така свиват размера на кистите на яйчниците.
Марих ( Piper nigrum ) – Така наричат черния пипер, който е сред най-често срещаните подправки, използвани в индийската кухня. Той има голямо терапевтично значение за лечението на различни болести. Притежава детоксикиращо действие, което помага да се елиминират натрупаните токсини от тялото. Освен това фитохимичните съединения, които се съдържат в тази билка, намаляват размера на кистите.
Lodhra ( Symplocos racemosa ) – Това е известна билка в Аюрведа за подпомагане на доброто здраве на женската репродуктивна система. Тя поддържа добрите нива на хормоните в женското тяло, което влияе положително върху функциите на яйчниците.
Каканарска кора ( Bauhinia variegata ) – Лечебните свойства на тази билка повлияват много добре женската репродуктивна система. Листата, пъпките, цветчетата, кората, корените и семената, всички части на тази билка, се използват за лечение на кистозни яйчиници. Фитохимичните съединения, открити в нея, са алкалоиди, танини и аскорбинова киселина. Те спомагат за естественото разтваряне на кистите.
Алси ( Linum usitatissimum ) – Обикновено хората познават Алси като ленено семе. То добре балансира нивата на хормоните в организма, играе важна роля за запазване на оптималното съотношение на естроген към прогестерон в тялото. Освен това лененето семе е богат източник на фибри, помага да се елиминират токсините от тялото.
Хранителни насоки:
Консумирайте зеленчуци като: карфиол, леща, броколи, зеле, брюкселско зеле, кълнове, сладки картофи, моркови, спанак, канела, маруля, тиква, спанак и т.н.
Консумирайте плодове като: папая, ананас, авокадо, череши, банани, сушени сини сливи, ягоди, смокини, ябълки, манго, круши и др.
Неща, които трябва да се избягват:

 • Намалете приема на алкохол, тъй като това може да повиши нивата на естроген.
 • Ограничете приема на нездравословни храни.
 • Не приемайте кофеинови продукти и газирани напитки.
 • Избягвайте рафинираната захар, вкл в сладкиши, бонбони и бисквити.

Здравословният начин на хранене и живот единствено може да ви помогне да останате здрави и да живеете щастливо. За да избегнете операция на киста на яйчниците, съчетавайте билките с йога и пранаяма. Тези практики трябва да станат ваше ежедневие, защото спомагат за подмладяване на тялото.

Общо
Нехирургично лечение на овариални кисти с аюрведични билки
Заглавие
Нехирургично лечение на овариални кисти с аюрведични билки
Описание
Ежедневно практикуване на йога и пранаяма може да ви спаси от операция.
Автор
Публикувано от
Здраве да е
Лого
Етикети

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker