Новини

Непознатият художник Станчо Станчев

Юбилейната изложба по повод 75-годишнината разкри безспорните качества на Станчо Станчев като живописец

Момент от откриването на изложбата на Станчо Станчев
Момент от откриването на изложбата на Станчо Станчев

Три години след като ни напусна, в годината на своя юбилей, художникът Станчо Станчев не само напомни за себе си, но и ни накара да осъзнаем, че не сме го познавали като автор. Изложбата по повод 75-годишнината от рождението на живописеца, организирана от съпругата, Гинка Станчева, затвърди това усешане. Приживе недооценен, поради скромния си характер и почти маргинално присъствие в шумния художествен живот, след кончината си художникът показа по категоричен начин качествата си на живописец. В този смисъл изложбата му, подредена в малката зала на „Борисова“ 6, изненада всички.

Откриването на изложбата в малката зала на "Борисова"
Откриването на изложбата в малката зала на „Борисова“
Петдесет платна: пейзажи и натюрморти с цветя, както и малка част фигурални композиции, рисувани през последните две десетилетия, стояха безмълвни и с достойнство в залата. В експозицията се открояват зимните пейзажи от Русе, запечатали спомена за любими сгради и улици. Натюрмортите с цветя и плодове са другата силна страна на автора. Рози, лалета, божури, хризантеми, цъфнали клонки, всичко е очаровало Станчо Станчев. Жена му признава, че като учителка често се е връщала с цветя вкъщи, които художникът не пропускал да нарисува. Тя е и първият му критик, на когото показва всяко завършено платно. Най-добрата част от тези картини сега греят в залата, будейки възхищение и желание за притежание у зрителите.
Станчо Станчев е от художниците, които не шумят около себе си. Приятелите му обаче го познават като човек със собствена позиция, която ревностно отстоява. Чете много за изкуството, а през последните години буквално потъва в интернет, за да гледа сайтове за художници. Съпругата му казва, че след смъртта му е открила бележник, в който си е записвал подробно какво е открил в интернет и кои са художниците, които са го впечатлили. Високо цени руската класическа живопис и нейните представители, но така също се прехласва по изкуството на съвременни майстори от Европа и Америка. Чрез интернет, постоянно обогатява познанията си, свързани с технологията на живописта и техниката на рисуване, добавя Гинка Станчева.

Станчо Станчев завършва живопис във Факултета по изобразително изкуство във Великотърновския университет и веднага след дипломирането си започва да учителства в Русе. Така минават близо 37 години преподавателска практика в СОУ „Христо Ботев“, където се пенсионира. Успоредно с работата, успява да намира време и за себе си като творец. Основно разчита на ученическите ваканции и на почивните дни, за да рисува. Участва в традиционните годишни изложби на русенските художници, в ежегодните национални изложби на художниците-преподаватели, както и в други общи художествени изложби.
Зимен пейзаж
Зимен пейзаж
За съжаление не дочаква откриването на поредната си самостоятелна изложба, за която се готви три години, и си отива на 72-годишна възраст. Представяше си цялостната експозиция и мислено аранжираше платната в залата. Когато рисуваше, не разчиташе на импровизацията и спонтанния изказ, а внимателно подготвяше композициите си, спомня си съпругата. Работи от натура, като прави множество подготвителни скици и снимки. Така се раждат пейзажите със знакови за Русе сгради по централната улица „Александровска“, по улицата на която художникът живее, „Църковна независимост“, пейзажите от градската градина и парковете на Русе.
Три години след недочаканата изложба, съпругата на художника организира втора негова изложба, този път юбилейна, която в момента е аранжирана на „Борисова“ 6 и може да се види до края на юли. Макар и невидимо, авторът присъства чрез своите картини в залата, припомняйки ни латинската сентенция, че „животът е кратък, а изкуството вечно“.

Автор: Валя Караджова
Снимки: Огнян Жеков

 

 

Общо
Непознатият художник Станчо Станчев
Заглавие
Непознатият художник Станчо Станчев
Описание
Юбилейната изложба по повод 75-годишнината разкри безспорните качества на Станчо Станчев като живописец
Автор
Публикувано от
Здраве да е
Лого
Етикети

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker