Новини

„Нови алтернативи“ ще предлага помощ на хората с увреждания

Хората, с които ще бъдат сключени договори за първи път, ще бъдат обучени предварително

„Нови алтернативи“ ще предлага помощ на хората с увреждания.
„Нови алтернативи“ ще предлага помощ на хората с увреждания.

Съвсем скоро стратира процедурата „Нови алтернативи“ по ОП „Развитие на човешките ресурси“. Това съобщи днес експертът на ОИЦ-Русе Габриела Стефанова по време на информационната среща с медиите. Тя уточни, че по нея конкретен бенефициент е Агенцията по заетостта, а нейни партньори ще бъдат общини и райони на общини. Бюджетът на тази процедура е 65 млн. лева, като над 55 млн. лева са от Европейския социален фонд.
С „Нови алтернативи“ хората с увреждания ще имат възможност да получат социална и здравна помощ в дома си. Групите, които влизат в тази програма са: хора с увреждания и възрастни над 65 г. с ограничения или невъможност за самообслужване, семейства на деца с увреждания и тежко болни деца, които живеят сами. Продължителността на услугата е 10 месеца. Отсяването на потребителите ще стане въз основа на индивидуална оценка за потребностите им. Така по-лесно специалистите ще решат кой от какви услуги и по колко часа дневно ще има нужда. Експертът обясни още, че всеки потребител ще има право максимум на 160 часа обгрижване месечно, такъв е таванът на работните часове и за личните асистенти. Потребителите също така ще имат достъп и до здравни и социални услуги според нуждите им. Хората, с които ще бъдат сключени договори за първи път, ще бъдат обучени предварително. Освен това те ще получат още поддържащо обучение и психологическа помощ в кризисни ситуации.
По време на днешната среща в офиса на Областния информационен център Габриела Стефанова съобщи още, че Министерството на здравеопазването е обявило покана за проекти в областта на здравеопазването. Програмата, по която може да се кандидатства, е „Инициативи за обществено здраве“. Тя е на обща стойност 5,3 млн. евро, които се осигуряват от Финансовия механизъм на европейското икономическо пространство 2009-2014 и Норвежкия финансов механизъм 2009 – 2014.
По мярка 1 ще се подкрепят проекти, свързани с подобряване на психичното здраве на българите, по мярка 2 – ще се финансира достъпът на юноши от 10 до 19 години до качествени услуги за сексуално и репродуктивно здраве, с акцент върху ромите и хората от отдалечените райони. Ще се приемат проекти и по мярка 5 за подобряване на достъпа до качествени грижи за деца с психични, генетични и онкохематологични заболявания. По мярка 6 ще се подкрепят проекти за здравни услуги по домовете на бременни и деца до 3 години, предимно от ромския етнос. Допълнителна информация може да се намери на сайта на здравното ведомство.

Общо
„Нови алтернативи“ ще предлага помощ на хората с увреждания
Заглавие
„Нови алтернативи“ ще предлага помощ на хората с увреждания
Описание
Хората, с които ще бъдат сключени договори за първи път, ще бъдат обучени предварително
Автор
Етикети

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker