Новини

Нов проект срещу домашното насилие

Ще бъдат въведени и консултативни процедури за пострадалите

Нов проект ще предотвратява домашното насилие в Русе и областта.
Нов проект ще предотвратява домашното насилие в Русе и областта.

Нов проект ще предотвратява домашното насилие в Русе и областта. Какво обаче представлява то? То има различни форми, включително физическо насилие, сексуално малтретиране, емоционално малтретиране, заплашване, сплашване, икономическо лишаване и заплахи за насилие. Тормозът може да бъде криминален и да включва физическо нападение – удряне, блъскане и т.н., сексуално малтретиране (нежелана или насилствена сексуална активност) и следене.
Проектът „Оптимизиране прилагането на законодателството за защита от домашното насилие в Област Русе” беше представен  на пресконференция. Той е изготвен съвместно от Сдружение „Център Динамика” и Областна служба „Изпълнение на наказанията”, сектор „Пробация” – Русе, с асоцииран партньор Областна администрация – Русе. В събитието взеха участие Явор Янчев – заместник областен управител на Област Русе, Деана Димова – управител на Сдружение „Център Динамика”, Елка Кънева – началник на Областна служба „Изпълнение на наказанията”, сектор „Пробация” – Русе, представители на заинтересовани институции медии и неправителствения сектор.
Зам.-областниия управител Явор Янчев заяви, че „Проблемът с домашното насилие е колкото познат, толкова и непознат. Той засяга не само пострадалите лица, а всички членове на конкретното семейство и обществото ни като цяло. Неговото решаване изисква широка информираност сред населението, както и прозрачност при работата на отговорните институции и организации. Проектът ще допринесе за превенцията на този проблем и за ограничаването на неговите последици.” Той допълни още, че Областна администрация – Русе ще окаже своята пълна подкрепа при реализиране на дейностите по проекта и ще съдейства за координацията между всички участници в него.
Основната цел на проекта „Оптимизиране прилагането на законодателството за защита от домашното насилие в Област Русе” е да се приложат механизми за гарантиране на равнопоставеността на половете в семейната система и да се популяризира прилагането на Закона за защита от домашното насилие чрез въвеждане на консултативни процедури за пострадали от домашно насилие и извършители на насилие.

Общо
Нов проект срещу домашното насилие
Заглавие
Нов проект срещу домашното насилие
Описание
Ще бъдат въведени и консултативни процедури за пострадалите
Автор
Етикети

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker