Начало - Новини - Нова пангенотипна терапия ще лекува хепатит С и у нас

Нова пангенотипна терапия ще лекува хепатит С и у нас

Проф. Радка Аргирова: Изследвайте се за хепатит С, инфекцията уврежда тежко черния дроб

От 1 януари 2019 г. в България ще бъдат въведени два нови медикамента, които ще са още по-ефективни, съобщи проф. Аргирова, признат авторитет в областта на HIV, ретровирусите и онкогенните вируси.

Науката постигна революция в лечението на хепатит С с новата персонализирана генотипна терапия.

Науката постигна революция в лечението на хепатит С с новата персонализирана генотипна терапия. У нас тя се реимбурсира от Здравната каса от 2016 г. и за това време показа много добър резултат, заяви известният вирусолог проф. д-р Радка Аргирова, която в момента работи в Клиничната лаборатория на болница „Токуда – Аджъбадем, Сити клиник“, на 17-ата национална среща на фондация “МОСТ” („Медии Общество Семейство Традиции) в курорта „Албена“. Над 3000 български пациенти вече са излекувани с нея. А от 1 януари 2019 г. в България ще бъдат въведени два нови медикамента, които ще са още по-ефективни, съобщи проф. Аргирова, признат авторитет в областта на HIV, ретровирусите и онкогенните вируси.
Особености на вируса на хепатит С и генотипната терапия
В процеса на репликация вирусът не навлиза в ядрото на клетката и не оставя свой генетичен материал за разлика от вирусите на хепатит В и ХИВ. Затова той се размножа много бързо, но от друга страна тази негова особеност и спецификата на генетичния му строеж, прави възможно пълното му унищожение с антивирусна безинтерферонова терапия, до която от две години имат достъп и всички български пациенти. Според проф. Аргирова тя е революционен пробив в лечението на хепатит С.
Когато се установи наличие на инфекцията, трябва да се определят вирусният товар и генотипа му, а след това да се вземе решение за терапията и нейната продължителност. Това се налага, защото вирусът на хепатит С има 6 генотипа, като всеки от тях се дели на субтипове (индетифицира ни са 64) и всеки се влияе различно от приложената терапия, обяснява проф. Аргирова. На база на особеностите на генетичния строеж на вируса, генотипната терапия блокира действието на протеините, които са ключови за възпроизвеждане на вируса. Лечението при лицата с генотип 1А трае 24 седмици, при лицата с генотип 1Б – 12 седмици. При генотип 3 и 3А то е много трудно и продължително. Освен терапията Здравната каса заплаща и мониторирането, но това са скъпи методи.
Очакваната пангенотипна терапия ликвидира вируса, независимо от неговия гепотип.
Тя може да помогне дори на пациенти, за които досегашните лекарства са се оказали безпомощни, твърди проф. Аргирова. Клиничните изследвания са показали, че 90 % от пациентите в рамките на 12 седмици са оздравели. Заради високата ефективност на иновативната терапия миналата година Европейската агенция по лекарства е препоръчала лекарствата да бъдат пуснати на пазара по бързата процедура , обяснява известният български вирусолог. Одобрението вече е факт и от началото на следващата година и българските пациенти ще могат да се лекуват с тези медикаменти.
Вирусът на хепатит С се предава най-често по кръвен път.
На риск от заразяване с него са изложени най-често наркозависимите при употреба общи спринцовки и игли, паценти, които са били оперирани, подложени на преливане на кръв и кръвни продукти. Обикновенто това се случва при неадекватна стерилизация или когато кръвта и плазмата не са изследвани, както се изисква. Вирусът може да се предаде и по полов път или от майка на бебе, но такива случаи са много редки. За 3 години например в болница „Токуда“ е установен само един случай на предаване на заразата от майката на детето, отбелязва проф. Аргирова. Важно е да се знае, че хепатит С не се предава чрез кърмата, храната и чрез докосване и целувки с носител на вируса.
Инфекцията с хепатит С е опасна, защото е тиха.
В 80 % от случаите тя протича без симптоматика или пък признаците са леки и отшумяват, без човек да им обърне внимание и болестта хронифицира. Когато симптомите (лесна умора, ганеде, повръщане, загуба на тегло, болка в ставите, тъмна урина, светли изпражнения или жълтеница), се проявят, най-често черният дроб вече е увреден. Ако човек е бил заразен с хетатит С и години наред е живял с инфекцията, без да знае и да се лекува, се стига до фиброза, цироза, рак или чернодробна недостатъчност.
Обикновено инфекцията се открива случайно – при предстояща операция, ин витро, кръводаряване. Когато се установи хепатит С, е важно да се прецени дали има увреждане на черния дроб, особено при късна диагностика. Това става чрез различни неинвазивни методи и биопсия. Проф. Аргирова пояснява, че при някои хора организмът сам успява да се справи с инфекцията за период от около 6 месеца, но ако след това хронифицира, трябва да се започне лечение. Когато вирусът се установи, хепатит С може да бъде напълно излекуван с настоящата безинтерферонова терапия. По-трудно е лечението на вече засегнатия черен дроб. С други думи, вирусът е унищожен, но болестта остава. Затова днес медицинската наука е насочена към търсене на лекарства, които да се справят с пораженията на черния дроб, подчертава д-р Аргирова.
Как да опазим черния дроб от вируса на хепатит С?
Ранната диагностика на инфекцията, още преди да са настъпили усложненията, е най-сигурното решение, казва проф. Аргирова. Според нея това може да се случи само при доброволно изследване за хепатит С и за целта е нужно у нас да се правят информационни и скрирингови кампаниии, които да стимулират хората да се изследват. Хроничните носители на вируса на хепатит C в България се оценяват на около 1.5%, което прави около 110 000 души. Приблизително 90% от тези хора не знаят, че имат хроничен хепатит C, а това е голям риск за развите на чернодробна цироза и първичен рак.

Автор: Габриела Стефанова

Нова пангенотипна терапия ще лекува хепатит С и у нас
Проф. Радка Аргирова: Изследвайте се за хепатит С, инфекцията уврежда тежко черния дроб.
Здраве да е

Коментари

Преминете на горе