Новини

Нови операционни маси в Комплексния онкологичен център в Русе

МБАЛ Медика и Онкоцентърът лекуват съвместно пациенти с чернодробни метастази
Комплексен онкологичен център вече разполага с две модерни нови маси

В Комплексния онкологичен център в Русе пристигнаха две нови операционни маси.

Те ще заменят старите механично-хидравлични уреди, които са на повече от 20 години. Средствата за закупуване на новите съоръжения са от бюджета на диспансера. Модерните хирургични маси са със собствени акумулатори, което позволява при спиране на тока, операционната дейност да продължи безпроблемно. Освен ръчно управление, масите работят и дистанционно. Те са рентгенопрозрачни, което улеснява работата с рентгенов апарат по време на операция.
Ръководството на Комплексния онкологичен център се стреми да модернизира не само техниката, но и да подобри условията на работата на медицинския персонал, заяви управителят на КОЦ-Русе д-р Камен Кожухаров.
През март месец центърът проведе кампания за безплатни профилактични прегледи за рак на гърдата по съвместната програма „Бъди до мен“ на Фондация „Еднa от 8“ и „Avon“. Прегледите бяха предназначени за жени между 20 и 60-годишна възраст, които не са диагностицирани с онкологично заболяване.
Общо 150 жени в Русе бяха прегледани до края на инициативата. Безплатните прегледи са в рамките на месец и са част от втората вълна от прегледи по програмата „Бъди до мен“ и се реализират благодарение на дарението от 100 000 лева от кампанията „От любов към живота – Avon срещу рака на гърдата“.
Припомняме, че Нана Гладуиш гостува в дунавския град в началото на февруари. Инициативата беше на управителя на Комплексен онкологичен център д-р Камен Кожухаров, а поводът – Световният ден за борба с рака, който се отбелязва на 4 февруари.

Фондацията, която Нана създава, за да помага на жени с диагноза рак, отваря врати на 13 декември 2013 г. В „Една от 8“ се предлагат индивидуални психологически консултации, практически, информационни и правни консултации, беседи на различни теми, срещи с лекари, групи за взаимопомощ, арттерапии, занимания по йога, йогалатес.. Има дори консултации с професионален гримьор. Той учи жените как да се гримират, защото след химиотерапия те нямат вежди, мигли, освен че им пада косата. Известната водеща сподели, че нуждаещите се могат да се свържат с организацията,за получат перуки, тюрбан за глава, протези, сутиени, специализирани за жени с рак на гърдата и други необходими аксесоари. Нана най-добре знае колко е важно онкоболните жени да имат възможност да се чувстват красиви, а всеизвестно е, че много българки нямат възможност да си купят необходимите аткрибути. Тюрбаните например струват около 45 лева, а фондацията ги раздава безплатно. „Една от 8“ се издържа от дарения и от собствени средства.
Благодарение на последователните усилия на АVON информираността по темата и достъпната профилактика и диагностика на рака на гърдата непрестанно нарастват.
За 11 години в рамките на кампанията „От любов към живота” освен дарените 1 300 000 лв. са осъществени над 23 000 безплатни профилактични и диагностични прегледи на жени в цялата страна. С дарените от AVON средства е закупена апаратура за превенция на рака на гърдата, сред която мобилен мамограф и ехограф, както и ехографска апаратура за 7 болници в страната. Усилията на кампанията са насочени изцяло в посока профилактика на българката, защото ракът на гърдата е 100 % лечим, ако бъде открит навреме. Броят на заболелите у нас е над 46 000, а всяка година регистърът бива допълнен с 3 800 нови случая. Близо една пета (18%) от всички починали от рак жени у нас са от рак на гърдата – цифра, която не може да бъде пренебрегната, защото, открит навреме, ракът на гърдата е напълно лечим.

Общо
Нови операционни маси в Комплексния онкологичен център в Русе
Заглавие
Нови операционни маси в Комплексния онкологичен център в Русе
Описание
В Комплексния онкологичен център в Русе пристигнаха две нови операционни маси.
Автор
Публикувано от
Здраве да е
Лого
Етикети

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker