Новини

Няколко практични и здравословни съвета срещу тежка трапеза

Правилна комбинация на храните и минимализъм могат да ни спасят от кулинарните безобразия на празниците

Коледна трапеза - Не нарушавай баланса, правилно комбинирай! тежка трапеза
След дългите Рождественски пости идва ред на коледното пиршество. Тежка трапеза с много и разнообразна храна, обилно полята с алкохол.

След дългите Рождественски пости идва ред на коледното пиршество. Тежка трапеза с много и разнообразна храна, обилно полята с алкохол.

А след това кулинарно безобразие всеки знае какво следва…Ако искате да промените традицията, „Здраве да е” ще ви помогне с няколко лесни, практични и здравословни съвета. Свинските пържоли са класика в българската кулинарна коледна традиция. Напоследък модни станаха пуйката и патицата. Каквито и да са вашите предпочитания обаче, не забравяйте най-важното правилно:

Не нарушавай баланса, комбинирай правилно!

Иначе казано, на първо място погрижете се на празничната трапеза да има храни, които си подхождат. В никакъв случай не залагайте на свинско с картофи под каквато и да е форма. Какъвто и вид да е месото, то не бива да се съчетава с богати на въглехидрати храни като картофите и ориза. За сметка на това месата вървят чудесно със зеленчуци. Номер едно, разбира се, е киселото зеле. Свинско или пуйка със зеле са идеалните ястия. Онова което прави киселото зеле любим продукт на нашата храносмилателна система, е ферментацията на млечната киселина. По време втасването в него се развиват полезните бактерии Lactobacilli plantarum, които са отлични помощници на храносмилателната система. Ползите са много, но ние ще посочим само една, много важна по отношение на доброто храносмилане: зелето съдържа живи пробиотици и енизими.

Като добавим и високото съдържание на витамин С, който е силен антиоксидант и участва активно в метаболитните процеси, ясно защо е добро то да присъства на празничната трапеза, било печено на фурна или в сурово състояние като салата. Към месните специалитети на празника могат да се прибавят и ферментирали домашни туршии, защото подобно на киселото зеле и те съдържат полезни лактобацили и ензими.

//
//

Когато комбинираме храните, винаги трябва да помним, че ако едни от храните са лесносмилаеми, а други – трудно, то тогава храната, която се смила бързо, остава в стомаха по-дълго от необходимото и ферментира. Затова дори без да смея яли много, ще имаме подут стомах и газове. Неправилното усвояване води и до образуване на токсични вещества, които влекат след себе си и други неразположения: колики, гадене, главоболие и дори повишаване на кръвното налягане.

Коледа е специален празник, така че постарайте се на трапезата да имате и живи храни, които още носят енергията на слънчевата светлина. Става въпрос за пресните салати. На пазара отдавна вече има всякакви зеленчуци, вкл. много извънсезонни, но съветът на специалистите е да заложите на нашите кореноплодни продукти. Понеже храненето, особено на този ден, не е само хранене, но и общуване между близки и приятели, то храната трябва да ни доставя радост. А какво по-приятно нещо от червената багра на цвеклото, оранжевата светлина на морковите, искрящата зеленина на авокадото или бялото на ряпата?! Това са само предложения около които бихте могли да развихрите фантазията си, особено като добавите различни видове ядки и есенциални масла. Една забележка за суровите салати: ако те са част от обедната трапеза, наблегнете на тях. Но ако празнувате вечерта, предпочетете салати, които са минали термична обработка. Например зеленчуци на пара или на грил.

Сладкишите в такъв хубав ден са задължителни, но когато ги избираме, е добре да се съобразим с изискването да не товарим организма си с прекалено много калории и трудносмилаеми продукти. Печена тиква или печени ябълки или дюли, приготвени по подходящ начин могат да бъдат идеалният празничен десерт. Разбира се, можете да предпочетете и други вкусни и леки десерти. Непременно се съобразете с биологичния си часовник, според който в часовете между 19 и 21 часа стомахът и всички органи, които участват в храносмилателния процес забавят своята работа. Ако в този момент те се претоварят с тежка храна, храносмилането на практика се затормозява и се стига до ферментация.

Другият важен съвет: Не яж и не пий много!

Ще перефразирам швейцарският лекар и философ Парацелс: Дали едно вещество е лекарство или отрова, зависи от дозата. Същото важи и за храната. В оптимални количества тя е полезна, а в големи не просто пречи, а направо е вредна. Далеч-далеч във времето назад, около 5 700 г. пр.н.е. в египетски папирус било написано: „Повечето хора ядат твърде много. Те живеят само от една четвърт от това, което поглъщат, от останалите три четвърти живеят лекарите.”

Древните са казали много в малко думи, затова нека просто да ги послушаме. Ако се забавляваме, общуваме или танцуваме, храната няма да бъде основния фокус на нашето внимание. Да, ще доставим удоволствие на небцето си, но нека да отделим по-голямо внимание на сърцето и ума си, нека се радваме на близките си. Щом сме в душевна хармония, няма опасност да преядем. За да се настроите на тази вълна, ви пожелаваме:„Весел празник!”

Общо
Няколко практични и здравословни съвета срещу тежки коледни маси
Заглавие
Няколко практични и здравословни съвета срещу тежки коледни маси
Описание
Правилна комбинация на храните и минимализъм могат да ни спасят от кулинарните безобразия на празниците.
Автор
Публикувано от
Здраве да е
Лого
Етикети

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker