Новини

Няколко причини косата ви да посивява по-рано от очакваното

Тютюнопушенето има огромен ефект върху процеса на стареене

Витамин В12 е най-отговорен за преждевременно посивяване на косата.
Четирите основни причини, поради които косата посивява по-рано от очакваното – пушене, хроничен стрес, дефицит на витамини, медицинско състояние.

Посивявянето, побеляването или посребряването на косата, се счита за нормален признак на стареене. Това се случва, когато нашите органи престанат да отделят меланин. Стареенето е естествен процес на живот и много хора преминават през него с разбиране. Има обаче хора, които не са добре подготвени да приемат тази естествена еволюция.
Как косата посивява ?
Има фоликули под черепа ни, които когато остаряваме, произвеждат по-малко меланин. Това е пигментът, който прави косата ни цветна – черна, кафява, руса… Когато има намалено количество секретиран меланин в черепа ни, косата ни няма пигмент и тя посивява. Нашите гени играят важна роля в това кога косата започва да посивява. Някои хора изпитват това още на 25-годишна възраст, а някои имат естествен пигмент, докато не достигнат 40 или дори 45. Въпреки това, начинът на живот може да повлияе върху количеството сива коса, което се появява на главите ни, както и времето, когато тялото спира да произвежда меланин.
Четирите основни причини, поради които косата посивява по-рано от очакваното:
1.Пушене
Тютюнопушенето има огромен ефект върху процеса на стареене. Не само, че засяга сърцето, белите дробове, артериите и вените, но е и най-лошият враг на косата и кожата. Смята се, че той е мълчалив убиец на фоликулите и това е начинът, по който тютюнопушенето влияе на побеляването по-рано от очакваното.
1.Хроничен стрес
Съществува силна връзка между нивото на стрес и нарастването на сивата коса.

Хората, които са изложени на по-високо ниво на стрес за продължителен период от време, вероятно ще имат по-сива коса. Ето защо, ако среброто, сивото или бялото не е вашият любим цвят на косата, опитайте се да избегвате стреса колкото е възможно повече. Един от най-добрите начини за облекчаване на стреса е йогата.
1.Медицинско състояние
Други заболявания могат да повлияят на космените фоликули. Хората, които страдат от автоимунни заболявания, вероятно също страдат от преждевременно посивяване. Проблемите с щитовидната жлеза или кожни заболявания като екзема или псориазис също могат да повлияят върху цвета на косата, и нейното преждевременно побеляване. Много от автоимунните заболявания са свързани, отново с нивото на стрес, и връзката е очевидна.
1.Дефицит на витамини
Витамин В12 е най-отговорен за преждевременно посивяване на косата. Ето защо хората, които ядат продукти, които съдържат този витамин, вероятно да имат повече сива коса, отколкото обикновено. Придържането към добре балансирана диета не само предотвратява преждевременно стареене, но и улеснява популяризирането на дълголетието и жизнеността.

Няколко причини косата ви да посивява по-рано от очакваното
Тютюнопушенето има огромен ефект върху процеса на стареене.
Здраве да е
Етикети

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker