Новини

Няколко съвета за ефективно и здравословно отслабване

Дефицитът на калории не е пряко обвързан с намаляване на количеството на приеманата храна

Няма нужда да намаляваме приема на калории, ако спортуваме.
Ако действително искате да отслабнете, при това здравословно, не се хващайте на тази въдица. Има само един начин да се избавите от тлъстинките и той е да намалите количеството на приеманите калории.

Необичайно високите температури през април ни подсетиха за предстоящите летни ваканции, плажа, морето и за … поредния опит да влезем във форма. В информационното пространство по темата се намират какви ли не диети и чудотворни хранителни добавки, които ни обещават лесно, бързо и дългосрочно избавяне от излишните килограми. При това някои реклами ни уверяват, че за целта няма нужда да променяте храненето си. Ако действително искате да отслабнете, при това здравословно, не се хващайте на тази въдица. Има само един начин да се избавите от тлъстинките и той е да намалите количеството на приеманите калории. Това е фундаметалното условие, но не и единственото.

Калориите в храната са тези, които се превръщат в енергия, следователно, ако нашият организъм приема ежедневно повече калории отколкото енергия му е нужна, въпросът е какво се случва с излишните калории? Ами много просто – те се превърщат в мазнини и се складират в организма. За да се разделим с излишните тлъстини, ще трябва да ги изгорим – т.е. да ги превърнем в енергия. Кога нашият организъм започва да използва своите запаси? Тогава, когато калориите, които му вкарваме ежедневно, не му достигат.
Дефицитът на калории не е пряко обвързан с намаляване на количеството на приеманата храна. За да подаде стомахът сигнал към мозъка, че е сит, това не зависи от количеството калории, а от обема. Тъкмо по тази причина специалистите по здравословно хранене, непрекъсното повторят, че ако искаме да отслабнем, трябва да ядем повече зеленчуци, както и други храни, нискокалорични. Така ще запълним обема на стомаха си, няма да изпитваме глад, но ще сме приели по-малко калории.
Първото табу трябва да се отнася до напитките. Те съдържат бързи захари, които рязко вдигат кръвната захар, а от там рязко скача и инсулинът. Инсулинът спира процесите на разграждане на мазнините и стимулира образуването на мазнини от глюкоза в мастните клетки. Затова известният доцент по кардиология към Медицинския университет в Плевен д-р Сотир Марчев е категоричен, че ако искате да отслабнете, трябва да спрете употребата на всякакви подсладени напитки. Алкохолът също съдържа бързи захари, затова и той през периода на отслабване трябва да е табу. Както отбелязва кардиологът, напитките, макар да съдържат много калории, заради милионните години еволюция, през които сме пили само вода, мозъкът не ги отчита като храна. На всичкото отгоре, колебанията на кръвната захар и повишените нива на инсулина предизвикват глад.
Гладът е състояние на мозъка, освен стомахът към мозъка подават информация и останалите наши сетива, обяснява д-р Сотир Марчев. На него със сигурност може да се вярва, защото самият той се е разделил с 30 килограма от свето тегло, придържайки се към споменатите постулати. Той ни съветва, когато се храним, да правим само това, да се наслаждаваме на храната, на вкуса й, на вида й, на цветовете й, на начина й на поднасяне. По думите на доцент Марчев стомахът подава сигнал към мозъка на всеки 20 – 25 минути. Ако през това време докато ядем, се занимаваме с нещо друго интересно, то мозъкът не разбира, че сме се нахранили. Така ние приемаме доста повече храна от нужната ни. Затова той препоръчва на своите пациенти, когато се хранят да правим само това и да го правим бавно, спокойно.
Няма нужда да намаляваме приема на калории, ако спортуваме. На пръв поглед в тази теза има желязна логика, но практиката я опровергава. Колко много хора се оплакват, че ежедневно спортуват, а не отслабват. Оказва се, че за това има причина и тя е, че при физическите упражнения разходът на енергия не е кой знае колко голям, особено щом организмът привикне към тях. За да се разделиш с калориите на 1 сладолед например, трябва да прекараш 2 часа във фитнеса.
Основният разход на енергия е за нашето съществуване, това е тъй наречената базална обмяна, благодарение на която човек поддържа своите жизнени функции: дишане, мислене, биене на сърцето, преработка на храна и др. Така д-р Марчев обяснява защо не спортът, а приемът на по-малко калории води до отслабване. Това може да изглежда песимистично, но ако се замислите, е твърде обнадеждаващо. Както споделя кардиологът, ако стоим в басейна или морето, дори без да плуваме, пак губим калории, само защото водата винаги е с по-ниска температура и тялото ни трябва да компенсира разликата.
Но да не пренебрегваме спорта, той въпреки всичко е важен. Разбира се, от една страна, защото все пак гори калории, но и защото благодарение на него при отслабването ще успеем да съхраним мускулите си. В противен случай заедно с мазнините и те ще започнат да се разграждат. А те са важни не само за нашата добра физическа кондиция, но и за добрата ни визия. Освен това спортът калява духа ни и повишава настроението ни.

Общо
Няколко съвета за ефективно и здравословно отслабване
Заглавие
Няколко съвета за ефективно и здравословно отслабване
Описание
Дефицитът на калории не е пряко обвързан с намаляване на количеството на приеманата храна.
Автор
Публикувано от
Здраве да е
Етикети

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker