НовиниХранене и спорт

Няколко съвета за укрепване на имунитета

Част от тях не струват нищо, само изискват воля

В сезона на настинките и грипа е добре да се погрижим за имунната си система.
Дори 25 минути на ден физическата активност на открито, са в състояние да подобрят имунната система, без за това да е нужно да плащаме.

В сезона на настинките и грипа е добре да се погрижим за имунната си система. Затова ще ви предложим няколко добри съвета за укрепване на защитните сили на организма. При това някои от тях не струват нищо, само изискват воля, докато се превърнат в навик.
Движение и спорт
Може да ви се стори несериозно, но това е най-евтината защита. Дори 25 минути на ден физическата активност на открито, са в състояние да подобрят имунната система, без за това да е нужно да плащаме. Разходките в парка, излетите в планината, както и различните физически упражнения на открито укрепват тялото и го подготвят за срещата с есенно-зимните неприятели – вируси и бактерии. Това е така, защото физическото натоварване повишава производството на имунни клетки в целия организъм и стимулира кръвообращението.
Балансирано хранене
Както е известно, храната може да бъде лек или отрова, не само според количеството, но и според качеството си. Ако искате да подкрепите имунитета си, в никакъв случай не пренебрегвайте есенните дарове на природата – плодове и зеленчуци. Те доставят на организма минерали и витамини, необходими за правилното му функциониране. Особено важен е приемът на витамините А, С, Е и В, тъй като те повишават съпротивителните сили. Витамините С и Е например са необходими, за да се образуват антитела. Витамин А пък участва в производството на антибактериален ензим в сълзите и кръвта. Витамините от група В подпомагат работата на белите кръвни телца.
Минералите също са важни за „здравето” на имунната система. Селенът е нужен за производството на антитела, от цинка зависят Т-клетките, които отговарят за имунния отговор, калцият участва в процесите на почистване.
Приемът на белтъчини също е важен за имунитета. Ако диетата ви е бедна белтъчини, спада броят на активните Т-клетки и на макрофагите. Макрофагите са част от вродения имунитет при човека, но изпълняват функцията на антиген, което им отрежда съществена роля при адаптивния имунитет. Недостигът на белтъчини освен това намалява и образуването на имуноглобулини, които като агенти разпознават чуждите нашественици и ги обезвреждат.
Избягвайте високият прием на захари, тъй като те потискат имунната система. Бялата захар можете да замените с мед. Той съдържа 22 от най-необходимите 24 микроелемента за човека. В него се съдържат вещества, които са биогенни стимулатори на редица процеси в организма, вкл. на имунната система.
Хидратация
Хидратирайте организма, като пиете поне 2 литра вода на ден. Водата поддържа водния баланс в тялото и спомага за нормалното протичане на жизнените процеси. Водата помага на преработката на храната и извежда токсините от организма.
Пречистване
Есента е подходяща за пречистване на тялото. Има различни начини за това, някои от които доста драстични. Според лекари гастроентеролози обаче най-добрият начин да пречистим храносмилателната и отделителната си система, е да не я товарим с излишни токсини. Водени от това разбиране, те препоръчват да се освободим от токсините, като за няколко дни минем на пресни сезонни плодове и зеленчуци. Те трябва да се консумират сурови под формата на салати, сокове или смутита.
Прием на билки и добавки
През есента можем да засилим имунитета си, като обърнем по-сериозно внимание на билките. Черният бъз е изключително подходящ за засилване на защитните сили. Той може да се приема сушен или под формата на сироп. Ако сиропът е приготвен с мед, още по-добре. Котешки нокът, ехинация, женшен, пчелно млечице и други пчелни продукти също подкрепят имунитета.
Естествените хранителни добавки също са добър вариант за подсилване на имунитета. Когато купуваме такива средства обаче трябва да залагаме на изпитани марки и производители, за да сме сигурни какво има в тях и в какво количество.
Пълноценен сън
Сънят е жизнененоважен, тъй като благодарение на него тялото се възстановява. Ако нямаме добър сън, ако не си доспиваме, постепенно балансът се нарушава, а от там настъпват здравословни проблеми, имунната система не може да се справи със задачите си. Трябва да имаме предвид, че тъкмо по време на сън се активира чистенето на тялото от токсини и регенерацията. Между 1 и 3 часа след полунощ пречистващата „лаборатория” на черния дроб работи с пълна сила.
Доброто настроение
Да бъдем усмихнати и позитивни е най-доброто, което можем да направим за здравето си. Защо е важно това? Защото негативните стресови ситуации водят до биохимични промени, които потискат имунитета. Ясно е, че щастието не е постоянна величина, въпросът е да не превръщаме лошите емоции в наш постоянен спътник.

Общо
Няколко съвета за укрепване на имунитета
Заглавие
Няколко съвета за укрепване на имунитета
Описание
Разходките в парка, излетите в планината, както и различните физически упражнения на открито укрепват тялото и го подготвят за срещата с есенно-зимните неприятели - вируси и бактерии.
Автор
Публикувано от
Здраве да е
Етикети

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker