Новини

Нуклеарна медицина и хибридни апарати – нова ера в образната диагностика

В България има едва 7 хибридни апарата, очаква се инсталирането на още 3, а са нужни 42 спрямо броя на населението

Проф. д-р Ирена Костадинова, дмн национален консултант по нуклеарна медицина.
Проф. д-р Ирена Костадинова, дмн национален консултант по нуклеарна медицина.

„Всеки ден, повече от 300 души чакат в продължение на месеци за изследване. При необходимост от един хибриден апарат на 500 000 души, в България разполагаме с един хибриден апарат на 3,5 млн. души“, сподели на събитие в София проф. д-р Ирена Костадинова, дмн национален консултант по нуклеарна медицина.
Нуклеарната медицина се занимава с функционална образна диагностика. На пациента се въвеждат радиоактивни субстанции и по начина на разпределение в съответния орган, който представлява диагностичен проблем, по скоростта на натрупване на радиоактивната субстанция се съди за функцията на органа. Изследват се най-различни органи в човешкото тяло. Най-модерната образна диагностика в момента е хибридната.
Какво е състоянието на нуклеарната медицина и на хибридната образна диагностика у нас в сравнение с развитието им в други страни? Какви са предимствата на хибридната образна диагностика и какви предизвикателства стоят пред нуклеарната медицина в България? На тези и още редица ключови въпроси даде отговор проф. д-р Ирена Костадинова, дмн, национален консултант по нуклеарна медицина, по време на шестата годишна среща между представители на медии и Siemens България.
„Нуклеарната медицина е най-бързо развиващата се образна диагностика в световен мащаб. Благодарение на хибридните образни методи е възможно е да се диагностицира заболяването в най-ранен функционален стадий“- отбеляза проф. Костадинова. И поясни, че хибридните апарати са бъдещето на образната диагностика, защото всеки хибриден апарат се състои от няколко апарата, които са обединени в едно и функционират като един, с общо управление и една пациентна маса. „В нуклеарната медицина това са т.нар. SPECT-CT, PET-CT и PET-MR апарати. Тези апарати предоставят обединена информация (образи), които са с по-голяма точност и информативност и съответно подпомагат лекарите при поставяне на точна диагноза. Благодарение на хибридните апарати, днес виждаме образи, за които само съм мечтала като студентка.“ – каза д-р Ирина Костадинова. „PET/CT-скенерът е една нова технология, която съчетава възможностите на сцинтиграфско изследване и за компютър-томографско изследване, Използва се предимно за онкологично болни, но това не е скринингово изследване, то се използва за установявавне на стадия на заболяването, на метастазите, при това те могат да се онагледят много рано, за да може болният да получи навременна и адекватна помощ.. С едно инжектиране на маркирана глюкоза можем да направим компютър-томографско изследване, сцинтиграфско изследване и автоматично с нашите програми да получим такъв комбиниран образ, който ни дава информация за функцията и структурата на съответните органи“- обяснява проф. Костадинова.

Така изглежда един PET-CT скенер.
Така изглежда един PET-CT скенер.

 
Съгласно проучване на Европейската здравна комисия, през 2008 г. хибридните диагностични методи са били около 8% от всички прилагани образни методи в Европа, а към 2025 г. се очаква те да надхвърлят 40%. Причината е, че такава диагностика дава възможнвост да се проведе най-правилната и навременна терапия, което удължава живота на пациента и му позволява по-добро качество на живот.
Към днешна дата, в България са инсталирани едва 7 хибридни апарата – 4 SPECT-CT апарата в София и 3 PET-CT апарата – един във Варна и два в София. При необходими за населението на България около 28 SPECT-CT апарата и около 14 PET-CT апарата, към момента се очаква инсталацията на още едва 3 хибридни апарата – в София, Плевен и Панагюрище.
„Това е една много болна тема, не само за нас като лидер в сферата на медицинските технологии, но и за цялото развите на нуклеарната медицина в България. Приносът на Siemens за развитието на тези технологии датира още от 1960 година. Тогава е създадена първата anger камера за визуализиране на функциите на органите. След нея следват първият PET скенер, PET/CT скенер, първият интегриран SPECT/CT апарат, първата xSPECT система. В момента у нас се борим не само с недостатъчната наличност на този вид апаратура, но и с все по-малко оставащите в България лекари и специалисти, които могат да работят с нея. Към днешна дата те са не повече от 50 души.“, сподели д-р Тодор Воденичаров, ръководител направление Здравеопазване на Siemens България, Сърбия и Черна гора.

Общо
Нуклеарна медицина и хибридни апарати – нова ера в образната диагностика
Заглавие
Нуклеарна медицина и хибридни апарати – нова ера в образната диагностика
Описание
В България има едва 7 хибридни апарата, очаква се инсталирането на още 3, а са нужни 42 спрямо броя на населението.
Автор
Етикети

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker