Новини

На Лазаровден се нарича за здраве, плодородие и благополучие на дома

308 русенци празнуват имен ден на Лазаровден

Днес празнуваме Лазаровден
Днес празнуваме Лазаровден

На днешния 4 април – Лазаровден в община Русе най-много са празнуващите, които носят името Лъчезар – общо 231 души. На този ден имен ден празнуват още: Лазар, Лазарин, Лазарина, Елизар и други.
Православната Християнска Църква посвещава този ден на Лазар, когото Иисус Христос възкресил на четвъртия ден след погребението му в знак на благодарност за проявеното от него гостоприемство. Според средновековните писания Лазар живял още 30 години в строг пост и въздържание и бил провъзгласен за първи епископ на град Китион на остров Кипър. В празничния календар той има подвижна дата. Заема винаги съботата една седмица преди Великден. Характеризира се с няколко особено интересни и старинни по своя произход момински обичая – лазаруване, кумичене и боенек.
На самия Лазаровден рано сутринта, пременени в носии, закичени с венци и китки, лазарките тръгват на групи да обикалят селските домове. През цялото време те пеят празнични обредни песни, като изпълняват и своя ритуален танц, наричан най-често „боенек“. Стопанката кара лазарките да подскачат високо и да потропват с крака за здраве, плодородие и благополучие на дома. После тя дарява девойките с яйца, които те събират в кошнички, а те се отблагодаряват с народни песни.

Общо
На Лазаровден се нарича за здраве, плодородие и благополучие на дома
Заглавие
На Лазаровден се нарича за здраве, плодородие и благополучие на дома
Описание
На днешния 4 април - Лазаровден в община Русе най-много са празнуващите, които носят името Лъчезар – общо 231 души
Автор
Етикети

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker