Начало - Новини - Маслото – как да го пречистим

Маслото – как да го пречистим

Гхи не променя качествата си при термична обработка

Да пречистим маслото в домашни условия.

Да пречистим маслото в домашни условия.

Иска ни се да живеем здравословно, но как да стане това с продуктите, които продават в магазините… Ето защо днес ще се запознаем с начина на приготвяне на едно важно изделие от нашето ежедневие. Маслото.
За да сме сигурни в това, какво слагаме в устата си, е добре да се научим да си приготвяме този продукт сами. Това масло се нарича гхи. Известно още като златото на Индия. Според Аюрведа то е известно като „храна за ума” и има много широко приложение.
В себе си съдържа антиоксиданта витамин Е, и защитава организма ни от вредното действие на свободните радикали. Клетките ни се хранят по този начин. Въпреки че е наситена мазнина, то молекулната му структура се отличава от структурата на другите животински мазнини. Тя се състои от мастни киселини с къса химическа верига. Усвояването му от организма става много по-лесно от други продукти, които приемаме. Редица изследвания показват, че мастните му киселини са с 8% по-малко наситени от останалите животински мазнини. Маслото Гхи е изчистено от белтъчния казеин, който повишава нивото на холестерина в кръвта. Съдържа и от 4 до 5 процента линоленова киселина, която е незаменима и не се произвежда от организма. Съдържа и витамин А.
Маслото Гхи ускорява стадиите на храносмилането и увеличава метаболизмът, който помага за изчистването на тъканите от шлаките.
Любопитно е да се знае, че заради неговите свойства, за разлика от почти всички останали мазнини, то не променя качествата и структурата си, при термична обработка (пържене). А това води до единствения логичен извод, че пържените в гхи храни не са вредни.
Гхи се прави от разтопено краве масло, което не трябва да съдържа сол. При термичната обработка се отделя пяна. Тя е отпадъчен продукт, но може и да се използва за овкусяването на ориз или зеленчуци. Когато прецедим мазнината, тя има кехлибарено златен цвят и прекрасна миризма. Препоръчва се маслото Гхи да се съхранява на хладно в плътно затворен глинен съд или в хладилник. Най-важното е да не позволявате да овлажнява, защото тя причинява гранясване.

Накрая без да се опира дъното на съда, внимателно трябва да се прецеди готовото пречистено масло през марля.

Накрая без да се опира дъното на съда, внимателно трябва да се прецеди готовото пречистено масло през марля.

Пречистеното масло е подходящо за готвене, пържене и като основа за аюрведически лекарствени препарати, масажни масла и хранителни добавки. От много време то е използвано за обожание в храмовете и за извършване на благоприятни сакрални церемонии за благочестив живот.
Килограм или два краве масло се поставя на слаб огън нарязано на парчета, в съд с двойно дъно. Разтапяйки маслото, трябва да внимавате да не загори. Когато е напълно разтопено, огънят се усилва до завиране. Готвенето става на много слаб огън, без да се бърка, докато разтопеното масло стане напълно прозрачно до дъното на съда и не образува никаква пяна.
Приготвеното добре гхи ухае приятно и вкусно. Ако пречистеното масло, обаче, има интензивен аромат и е тъмно на цвят, това е сигнал за по-дълга топлинна обработка и вероятно по-висока от необходимото температура.
Накрая без да се опира дъното на съда, внимателно трябва да се прецеди готовото пречистено масло през марля.
Гхи може да се използва за масаж на ръцете и краката. Загряващото и подхранващо действие на това чисто масло е изключително благоприятно през зимния сезон.

Коментари

Преминете на горе