Новини

Окситоцин – хормонът на любовта, доверието и верността

Колкото по-ярки и приятни са емоциите, толкова по-високи са нивата на хормона в кръвта

Първото нещо, което трябва да знаем, че окситоцинът няма как да го получим чрезц храната, той се синтезира само в нашето тяло, благодарение на нашите положителни емоции.
Твърди се, че нивото на окситоцин в кръвта е сигурен маркер за вярност и спобност за създаване на близки отношения.

Чували сте за хормоните на щастието, окситоцинът е един от тях. Наричат го още хормон на любовта, защото на биохимично ниво провокира преживяванията на интимност, доверие, стимулира доброто настроение, намалява стреса и засилва имунната система.
Дълго време в медицината хормонът окситоцин се е използвал за стимулиране на родовия процес, тъй като той причинява контракции на матката. Известно било и неговото свойство да провокира млечните жлези да освободят майчиното мляко. По-късно медицината открива, че този хормон е отговорен и за развитие на майчиното чувство. Благодарение на него майката е готова на всичко в името на сладкото си бебе. Учените са установили още, че мъже, които са присъствали на раждането на децата си, освобождават по-голямо количество окситоцин и развиват силни бащински чувства.
Днес учените са категорични, че този хормон повишава усещането за близост, намалява страха и тревожността, засилва чувството на спокойствие и удовлетвореност в обкръжението на партньора. Експерименти с впръскване в носа на окситоцин показали, че участниците в тях много по-лесно вярвали на думите на близките си хора. В същото време обаче се увеличавало недоброжелателното отношение към чуждите хора и се усилвали културните и расови предразсъдъци.
На физиологично ниво окситоцинът задейства механизма на привързаност: между родителите и децата, между мъжа и жената, създава романтично настроение и сексуална привързаност, готовност за вярност към партньора. Твърди се, че нивото на окситоцин в кръвта е сигурен маркер за вярност и спобност за създаване на близки отношения.
Учените са установили още, че окситоцинът повлиява положително на аутистите, след употреба на този хормон тяхното емоционално състояние се подобрявало, те започвали да разбират по-добре чувствата на другите хора и да споделят. Това влияние има своето логично обяснение – окситоцинът намалява тревожността, подобрява състоянието на нервната и сърдечната системи. В допълнение медицината е установила, че окситоцинът стимулира производството на ендорфин, друг хорман на щастието.
Как да си набавим този толкова важен хормон за нашето щастие и здраве хормон?
Първото нещо, което трябва да знаем, че окситоцинът няма как да го получим чрез храната, той се синтезира само в нашето тяло, благодарение на нашите положителни емоции.
Най-лесният и естествен начин да увеличим нивата на окситоцин в кръвта си е да се оставим на чувствата си, като прекарваме повече време с хората, които обичаме и които ни карат да се вълнуваме приятно, да се смеем. Както е казал Мечо Пух, колкото повече, толкова повече…в случая любов и грижа за близките.
В ежедневието приятелските контакти увеличават нивата на този хормон: ръкостискането, докосването, прегръдките, целувките, гъделичкането. Смехът е много важен за освобождаване на хормоните на щастието, в т.ч. и на окситоцинът. Домашният любимец също стимулира производството на окситоцин. Учени са установили, че дори само при зрителен контакт с кучето ни, организъмт ни започва да отделя този интересн хормон. Смята се, че това е следствие на праисторическата връзка между човека и кучето.
Интерсно е, че колективните действия също стимуллират производството на окситоцин. Става дума за партита с приятни хора, танци, обща молитва, съвместни занимания с пеене и спорт. Разходките в парка, физическите упражнения, особено в компания, са много продуктивни. Когато помагате на друг човек, правите подаръци доставяте радост не само на него, но и на себе си и това е не само психологически, но и биохимичен феномен. Колкото по-ярки и приятни са емоциите, толкова повече окситоцин произвежда човешкият организъм. Установено е, че по време на секс и оргазъм нивата на окситоцин и при мъжете, и при жените са най-високи.
Така че нека да се обичаме, да си го показваме и да си доставяме радост колкото се може по-често, ако искаме да живеем щастливо и здравословно.

По материали от www.psychologos.ru

Общо
Окситоцин – хормонът на любовта, доверието и верността
Заглавие
Окситоцин – хормонът на любовта, доверието и верността
Описание
Колкото по-ярки и приятни са емоциите, толкова по-високи са нивата на хормона в кръвта.
Автор
Публикувано от
Здраве да е
Етикети

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker