Новини

На 22 април ще отбележим Световния ден на Земята

„Дървета за планетата Земя. Нека ги засадим.” е мотото на тазгодишната кампания

Ден на Земята.
За първи път Ден на Земята се отбелязва на 22 април 1970 г. в САЩ и Канада.

За първи път ден на Земята се отбелязва на 22 април 1970 г. в САЩ и Канада. Милиони северно американци участват в демонстрация и настояват политици, държавници, бизнессреди да включат в своите приоритети опазването на околната среда.

През 1990 г. празникът на нашата планета е обявен за международен, като България се включва в отбелязването му през 1993 г. Целта е да се обединят хората на планетата в защита на околната среда.
Да бъде увеличен броя на дърветата по света, е първата от 5-те водещи цели, които се предприемат, със стартирането на обратното броене в чест на предстоящата 50 -та годишнина. Сами по себе си и заедно, тези инициативи ще окажат значимо и измеримо въздействие върху Земята и ще послужат като основа за осигуряване на по-чиста, по-здравословна и по-устойчива планета за всички нас.
Защо дървета?
Дърветата помагат в борбата с изменението на климата.
Те абсорбират излишния въглероден диоксид от атмосферата. В рамките на една година, около 4 дка залесени дървета абсорбират същото количество въглероден диоксид, което се продуцира от автомобил, изминал 26 000 мили (~ 42 000 км).
Дърветата ни помагат да дишаме чист въздух.
Дърветата поглъщат миризмите и вредните газове (азотни оксиди, амоняк, серен диоксид и озон) и филтрират фините прахови частици от въздуха, като ги прикрепят по листата и кората си.
Дърветата помагат на обществата.
Дърветата помагат на обществата да постигнат дългосрочна икономическа и екологична устойчивост, осигурявайки храна, енергия и доходи.
Регионална здравна инспекция с партньори Русенски университет „Ангел Кънчев”, Регионална дирекция по горите – Русе, ДП ДЛС “ДУНАВ” – РУСЕ, Природен парк „Русенски Лом”, Регионалана инспекция за опазване на околната среда и водите – Русе, Мебелна фирма”ГОЛД-АПОЛО”ООД, Мебелна компания „ИРИМ” ЕООД, Мебелна фирма “ФАНТАСТИКО МЕБЕЛ” ООД, Регионален инспекторат по образование – Русе, ще отбележат Международния ден на Земята заедно чрез ежегодния конкурс за екодизайн „Мисли Зелено / Think Green”.
Целта на конкурса е да насочи вниманието на младите хора към неотложните екологични предизвикателства и да провокира тяхното въображение и креативност. Крайният срок за предаване на рисунките – 22 април 2016 г, в ПГДВА”Йосиф Вондрак” – Русе, ул. “Александровска” №108 (всеки делничен ден от 9,00 до 17,30 часа). Победителите ще бъдат обявени на 27 април 2016 г на сайта на ПГДВА,,Й.Вондрак” – Русе , www.pgdva-ruse.net.
На 20.04 от 10 часа в ЦДГ „Зора” децата отбелязаха Международния ден с множенство инициативи. Учиха се на практични начини да опазват околната среда чрез засаждане на цветя, почистване на двора на детската градина и грижа за растенията на територията на детската градина. В следобедните часове децата бяха запознати с производството на мед и отглеждането на пчели.
Същият ден от 14:30 часа във фоайето на Ректората на РУ „Ангел Кънчев” ученици от 5 клас на МГ,,Баба Тонка” с ръководител г-жа С. Пенева, биолог в гимназията и студентите от клуб ,,Зелени човечета” със съдействието на доц. д-р М.Филипова представиха изложба на рисунки и макети – изработени от естествени материали, постери и табла по актуалната тема.
На изявените участници ще бъдат връчени грамоти и предметни награди от РЗИ и РУ.
На 21.04 от 12 часа в ОУ „Христо Смирненски”, кв. Долапите, Денят на Земята ще бъде отбелязан със спортен празник сред учениците от 5 – 8 клас. РЗИ-Русе ще връчи грамота и футболна топка на крайния победител.
На 22.04 в ОУ,,Иван Вазов” ще бъде отбелязан Международния ден на Земята, като за целта учениците са изработили макети, рисунки, постери, мултимедийни презентации на тема „Земята – нашият дом”. Ще бъде излъчено радиопредаване по актуалната тема сред учениците.
На 22.04 в СОУЕЕ „Св.К.К.Философ” учениците от 3д клас, които са сред финалистите на националния конкурс към Министерство на здравеопазването на тема „Посланици на здравето”, ще отбележат събитието с изложба на рисунки и открит урок с експерт от РЗИ – Русе по актуалната тема.

На 22 април ще отбележим Световния ден на Земята
„Дървета за планетата Земя. Нека ги засадим.” е мотото на тазгодишната кампания.
Етикети

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker