Новини

Опасните усложнения на грипа

Как да познаем усложненията на вирусната инфекция при децата

Тъй като специфичните симптоми са болки в главата и ушите, децата се опитват да пипнат или да дръпнат ухото си.
Отлагането на преглед от лекар и използването на бабини методи на лечение на грипа, особено при малките деца, е рисково, тъй като усложненията понякога се развиват много бързо.

Обикновено грипът продължава до седмица. Високата температура, втрисането, кашлицата, хремата, болки в гърлото, главата, ставите и мускулите, общата отпадналост или напълно отшумяват, или пък силата им постепенно намалява. Понякога обаче грипът може да бъде опасен и да се развият редица усложнения, които особено при малки деца, особено в бебешка възраст, и при възрастни хора могат да доведат до летален изход.
Кои са най-честите усложнения?
Острата вирусна инфекция на първо място атакува дихателната система, така че най-честите усложнения са свързани с развитието пневмония, остър отит, синузит. Пневмонията причинява възпаление на алвеолите на белите дробове, което води до напълването им течност или гной и това затруднява дишането. Други симптоми са засилващата се кашлица, храчки, болка в гърдите, треска. При децата обикновено се наблюдава повръщане, липса на енергия и апетит, треска. Посиняване около устата и или в областта на нокътната плочка също са притеснителни симптоми, когато става дума за най-малките. В тази крехка възраст е характерно учестеното дишане. А при възрастните хора може да се наблюдава дори по-ниска от обичайната телесна температура.
Острият отит и острият синузит възникват в резултат на разпространение на инфекцията по съседство – от горните дихателни пътища към синусите и през Евстахиевата тръба към средното ухо. При кърмачетата, които не могат да обяснят какво ги боли, родителите трябва да следят дали има влошаване на общото състояние, липса на апетит, гадене, повръщане. Червената лампичка трябва им светне, ако високата температура не се повлиява от антипиретици. Тъй като специфичните симптоми са болки в главата и ушите, децата се опитват да пипнат или да дръпнат ухото си. Те са неспокойни, нощният им сън е нарушен.
Грипът може да засегне и стомашно-чревния тракт. Намаленият прием на течности и фебрилно – интоксикационния синдром могат да доведат до тежка дехидратация. Това е особено опасно за децата. Признаците на дехидратация са: суха кожа, напукани устни, обложен език, плач без сълзи, намалено количество на отделена урина, хлътнали очни ябълки. При такива симптоми е най-добре спешно да се потърси лекарска помощ. Според състоянието на детето и степента на дехидратация педиатърът ще прецени дали се налага интравенозна рехидратация.
В случаите, когато грипът засегне нервната система, се наблюдават следните симптоми: сънливост, повръщане, главоболие, а дори и гърчове. Гърчовете при малките деца могат да се появят в резултат на висока температура над 39 градуса.
При засягане на опорно-двигателната система може да се развие миозит (т.нар. възпаление на мускулите). То настъпва сравнително рядко, в ранната възстановителна фаза и се характеризира с болки и скованост в мускулите, отказ от ходене.
При малките деца грипът в никакъв начин не трябва да се подценява, защото при тях той може да отслаби и без това неукрепналата имунна система. В резултат се наслагва и бактериална инфекция, най-често на дихателните пътища. При деца и възрастни с хронични заболявания обикновено грипът протича по-тежко и може да доведе до усложнения. В редки случаи вирусът може да засегне мозъка и сърцето.
Отлагането на преглед от лекар и използването на бабини методи на лечение на грипа , особено при малките деца, е рисково, тъй като усложненията понякога се развиват много бързо. Затова специалистите съветват още при първите симптоми да се потърси медицинска помощ, още повече че вече съществуват бързи тестове, които могат да определят дали наистина става дума за грип и според това се започне адекватно лечение.

Общо
Опасните усложнения на грипа
Заглавие
Опасните усложнения на грипа
Описание
Как да познаем усложненията на вирусната инфекция при децата?
Автор
Публикувано от
Здраве да е
Етикети

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker