Новини

Отварят 28 центъра за деца с хронични заболявания и увреждания

Детското и майчино здраве стават фокус на специална програма

Специализирани центрове за деца с хронични заболявания и увреждания ще отворят врати в 28 областни болници в страната.
Специализирани центрове за деца с хронични заболявания и увреждания ще отворят врати в 28 областни болници в страната.

Специализирани центрове за деца с хронични заболявания и увреждания ще отворят врати в 28 областни болници в страната. В тях освен медицински специалисти ще работят и психолози. За всяко дете екипът ще подготвя индивидуален терапевтичен план. Достъпът до тях ще е безплатен.
През септември започва обучение на педиатрите за ранно откриване на аутизъм при деца до 3 години. Целта е диагнозата, която сега се поставя случайно и обикновено в по-късна възраст, да бъде ясна навреме и това да стане системен подход. Националната пациентска организация „Аутизъм днес” е доволна от постигнатото.
Специална програма е насочена към майчиното и детско здравеопазване и за нея до края на годината министерството е осигурило 2 млн. лева. Така децата и майките ще получат безплатни медицински прегледи, изследвания и грижи. За 2016 година също финансирането щяло да бъде гарантирано.
В университетските болници в София и страната ще бъдат разкрити високо специализирани центрове за лечение на диабет, онкохематологични и други тежки заболявания. Там децата ще бъдат насочвани за консултации, изследвания или лечение, без да е необходимо да бъдат непременно хоспитализирани, както е сега.
Регионалните здравни инспекции пък ще трябва да анализират причините за детската смъртност.
Слуховият скрининги скриннгът за ретинопатия на новородени държвата ще финансира напълно. Изследванията, направени в други градове на страната, ще могат да се консултират с водещи специалисти в София. Това засяга около 800 недоносени деца годишно с тегло под 1500 грама и е резултат от дългогодишна битка на родителите, чиито деца имат такива проблеми.
Напълно ще се поеме биохимичният скрининг на бременните, който определя има ли риск детето да се роди със Синдрома на Даун и други вродени аномалии. Досега Здрвнатаученици каса плащаше само реактивите за това изследване, а останалото жените трябваше да доплащат.
Не само заради опита децата с увреждания и хронични заболявания най-после да попаднат във фокуса на българското здравеопазване, а и защото те стават фокус на специални образователни грижи, които ще им помогнат по-лесно да се адаптират в обществото.
На 4 август в „Държавен вестник” са публикувани измененията към Наредба 1 от 23 януари 2009 г. за обучението на деца и ученици със специални потребности. В тях подробно са разписани възможностите за комбинирана форма на обучение, която дава възможност на децата аутисти и на други деца с проблеми да се обучават по индивидуални образователни програми. За тяхното обучение и психическо развитие ще се грижат екип от педагози, вкл. ресурсни учители и логопеди, както психолози и рехабилитатори. Това се отнася както за обучението им в детските градини, така и за следващите образователни етапи. Наредбата разписва процедурата, по която ще се случва комбинираната форма на обучение.
Комбинираната форма на обучение е гласувана в Закона за народната просвета през 2013 година след 6-годишна битка на фондация „Стъпка за невидимите деца на България”, а сега излиза и наредбата.

Общо
Отварят 28 центъра за деца с хронични заболявания и увреждания
Заглавие
Отварят 28 центъра за деца с хронични заболявания и увреждания
Описание
Детското и майчино здраве стават фокус на специална програма.
Автор
Етикети

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker