МедицинатаНовини

Откриват барелеф на д-р Граматиков в поликлиниката на русенската белодробна болница

Ще запомним пневмофтизиатъра д-р Граматиков като отличен диагностик, мениджър и носител на много човешки добродетели, казват неговите колеги

Специализираната белодробна болница за активно лечение на пневмофтизиатрични заболявания в Русе се готви да отбележи годишнината от кончината на  дългогодишния й управител д-р Димитър Граматиков
Специализираната белодробна болница в Русе се готви да отбележи годишнината от кончината на дългогодишния й управител д-р Граматиков

Специализираната белодробна болница за активно лечение на пневмофтизиатрични заболявания в Русе се готви да отбележи годишнината от кончината на дългогодишния й управител д-р Димитър Граматиков. Миналата година, в края на месец май, той си отиде след битка с рака. По идея на колегите му, белодробната болница носи името на д-р Димитър Граматиков, а той самият посмъртно бе удостоен със званието почетен гражданин на Русе. Съвсем наскоро, на партера на болничната поликлиника ще бъде поставен барелеф на д-р Граматиков, направен от скулптора Зюхтю Калит, а церемонията по откриването й ще събере цялото лекарско съсловие, колектива на белодробната болница, както и общинското ръководство на града.
В продължение на 20 години д-р Граматиков и колегите му от белодробната болница преживяват заедно много трудни моменти. Във времето на ранните и бурни демократични промени и тежките финансови кризи успяват да запазят човешкия облик на лекарската работа. На старта на здравната реформа колективът съумява да се съхрани и да ограничи напълно зародилите се центробежни сили, които се оказват пагубни за колеги от други лечебни заведения. Така Специализираната белодробна болница се утвърждава като символ на безкористна, добре свършена работа, на постоянство и добро качество.

Д-р Граматиков
Д-р Граматиков

В основата на всички тези успехи стои търпението, добротата и устойчивостта на д-р Граматиков, който през това време успява напълно да обедини колегите и да превърне огромната работа в приятно занимание, убедени са лекарите. Знаят добре, че той винаги е бил на разположение за помощ и съвет. Винаги е успявал да намери консенсус във всяка ситуация.
Той си обичаше работата. Обичаше семейството си. Гордееше се с децата и внуците си. Обичаше родния край и с часове можеше да говори за любимите си теми. Приятните разговори можеха и да нямат край, припомнят колегите му. Д-р Граматиков бе безспорно уважаван и признат като отличен диагностик, мениджър, носител на много човешки добродетели, които съхранява до края на живота си.
Започва трудовия си стаж в Тополовград като ординатор във Вътрешно отделение на Районната болница.
Висшето си медицинско образование завършва във ВМИ -.Варна. По-късно взема специалност “Пневмология и фтизиатрия”, а през 2001 година специализира “Икономика и управление на здравеопазването”.
В началото на кариерата сиq година и осем месеца работи като дежурен лекар в Бърза и неотложна медицинска помощ-Русе, а от 1983 година започва работа като бронхолог в Белодробния диспансер. Въвел е много нови бронхологични методи в клиничната практика. От 1992 година д–р Граматиков е управител на Специализираната белодробна болница за активно лечение на пневмофтизиатрични заболявания, където остава до кончината си на 27 май 2013-а. Със смъртта му много от неговия дух си отива, но и много от него остава в сърцата на колегите му.
Ще го запомнят като мениджър и лидер във всяко отношение, вършещ работата си със здрава ръка, но и с човешко отношение към всеки служител.

Автор: Валентина Караджова
Снимки: Личен архив

Общо
Откриват барелеф на д-р Граматиков в поликлиниката на русенската белодробна болница
Заглавие
Откриват барелеф на д-р Граматиков в поликлиниката на русенската белодробна болница
Описание
Ще запомним пневмофтизиатъра д-р Граматиков като отличен диагностик, мениджър и носител на много човешки добродетели, казват неговите колеги
Автор
Етикети

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker