Начало - Новини - Оперираха композитора Александър Йосифов

Оперираха композитора Александър Йосифов

Йосифов е настанен в отделението по реанимация и е в стабилно състояние

Александър Йосифов - композитор.

Известният композитор Александър Йосифов е претърпял сложна ортопедична интервенция във връзка с проблеми с тазобедрена става

Известният композитор Александър Йосифов е претърпял сложна ортопедична интервенция във връзка с проблеми с тазобедрена става в най-модерната Университетска болница у нас – “Софиямед”, съобщиха от лечебното заведение.
Операцията е извършил проф. д-р Андрей Йотов, началник на Клиниката по ортопедия и травматология. Йосифов е бил настанен в отделението по реанимация и е в стабилно състояние.
Проф. Александър Йосифов е изтъкнат български композитор, диригент и музикален педагог. Роден е на 12 август 1940 г. в София и е потомствен музикант. Негов баща е композиторът и диригент Йосиф Йосифов, който е сред основателите на Старозагорската и Варненската опера, а чичо му е световно известният тенор от 40-те и 50-те години на миналия век – Илия Йосифов. След като завършва музикалната гимназия във Варна, Александър Йосифов постъпва на служба във Военноморските сили и едновременно с това започва своите опити като композитор. Там написва и посвещава песен на първия космонавт в света Юрий Гагарин и при неговото посещение в България лично му я подарява. Песента и до днес е в музея на космонавтиката в Русия.
Александър Йосифов завършва висше музикално образование в Националната музикална академия в София в класа по композиция на проф. Панчо Владигеров, оперно-симфонично дирижиране при проф. Константин Илиев и пиано при проф. Жени Ковачева. Международно признание и успешно начало за кариерата на Александър Йосифов поставя първа награда за композиция, която той печели 28-годишен на конкурс за симфонични произведения в Триест (Италия) през 1968 г.
Проф. Александър Йосифов е автор на голямо по мащаби и стилово разнообразие творчество – повече от 1500 опуса във всички музикални жанрове. С особена популярност се ползват неговите 28 опери и балети със 100 премиери и над 2 000 спектакли в България и чужбина. Операта „Хан Крум Ювиги” е гастролирала на сцената на „Большой театър” с два спектакъла и концертно изпълнение на отделни действия на сцените на Щатсопер във Виена, и театър „Шан’з Елизе” – Париж през 1981 г.
Операта „Хан Крум Ювиги” е поставена и на хълма Царевец, Велико Търново в рамките на фестивала „Сцена на вековете” през 1989 г. и е заснета от Българската национална телевизия.

Оперираха композитора Александър Йосифов
Йосифов е настанен в отделението по реанимация и е в стабилно състояние.
Здраве да е

Коментари

Преминете на горе