Новини

Органичното мляко и месо са полезни за здравето ни

В сравнение с конвенционалните продукти, биологично мляко и месо предлагат около 50 процента повече омега-3 мастни киселини

Органично мляко.
Добра новина за хората, които дават допълнително пари, за да купуват органично чисто мляко и месо – тези продукти са по-полезни от конвенционалните продукти поради редица причини.

Ново международно изследване има добра новина за хората, които дават допълнително пари, за да купуват органично чисто мляко и месо – тези продукти са по-полезни от конвенционалните продукти поради редица причини.
„Хората избират биологичното мляко и месо заради три основни причини: подобрено хуманно отношение към животните, положителното въздействие на биологичното земеделие върху околната среда, и очакваните ползи за здравето. Но много малко се знае за въздействието върху хранителните качества, оттук и необходимостта от това проучване“, заявява лидерът на екипа Карло Лейферт, професор в Университета в Нюкасъл в Обединеното кралство.
„Някои от тези различия произтичат от биологичното животновъдство и са породени от различията в интензивността на производството, отгледани на открито, хранени с трева животни, чието мляко и месо е постоянно с по-високо съдържание на мастни киселини като омега-3, и по-ниско на мастни киселини, които стимулират сърдечно-съдови заболявания и други хронични болести“, обяснява Лейферт.
Изследователите разглеждали изследвания от цял свят. Анализът включвал 196 проучвания върху мляко и 67 върху месо. Учените открили, че биологичните продукти осигуряват високи нива на полезни мастни киселини, някои основни минерали и антиоксиданти.
Така например, в сравнение с конвенционалните продукти, биологично мляко и месо предлагат около 50 процента повече омега-3 мастни киселини, показва проучването. Био млякото също осигурява 40 процента по-конюгирана линолова киселина. То също така е с по-висока концентрация на желязо, витамин Е и някои каротеноиди, разкрива изследването. Въпреки това, конвенционалното мляко има 74 % повече от основния минерал йод и малко повече селен, допълват още авторите.
Биологичното месо има малко по-ниски нива на двете наситени мазнини, които са свързани с повишен риск от сърдечно-съдови заболявания. Резултатите от прегледа показват, че преминаването към биологично мляко и месо ще помогне за увеличаване приема на хранително-важните мастни киселини за хората. „Омега-3 мастните киселини са свързани с намаляване на сърдечно-съдовите заболявания, подобряване на неврологичното развитие и функция, както и по-добро действие на имунната система“, казва Крис Сийл, професор по храните и храненето на човека в Университета в Нюкасъл. Да си ги набавяме не е никак лесно, добавя още професорът. Изследването показва, че преминаването към органични продукти донякъде ще подобри приема на тези важни хранителни вещества. Изследването е публикувано на 15 февруари в британското списание „Хранене“.
В предишно изследване, изследователският екип е установил, че органичните култури и храни имат до 60 % повече ключови антиоксиданти и по-ниски нива на токсичния метал кадмий в сравнение с конвенционалните култури. Лейферт споделя, че без съмнение има съществени разлики между биологичната и конвенционалната храна. Взети заедно, тези проучвания „показват, че преминаването към органични плодове, зеленчуци, месо и млечни продукти ще осигури значително по-големи количества хранителни антиоксиданти и омега-3 мастни киселини,“ добавя той.
Лейферт е убеден, че са необходими повече изследвания, за да бъдат оценени по-добре разликите в месото от различните селскостопански животни и за изключително важните хранителни съединения (витамини, минерали, токсични метали и остатъци от пестициди). Точно сега има твърде малко данни, за да се правят сравнения. „Въпреки това, фактът, че в момента има няколко проучвания, които свързват консумацията на органични храни с положителното им въздействие върху здравето показва защо е важно за по-нататъшно проучване да се види влиянието им върху начина, по който произвеждаме храната върху човешкото здраве“, заключва Лейферт.
Европейската комисия, изпълнителният орган на Европейския съюз, и британската благотворителна организация „Шийпдроув тръст“, която поддържа биологичното земеделие, е платила за анализа.

Общо
Органичното мляко и месо са полезни за здравето ни
Заглавие
Органичното мляко и месо са полезни за здравето ни
Описание
В сравнение с конвенционалните продукти, биологично мляко и месо предлагат около 50 процента повече омега-3 мастни киселини.
Автор
Публикувано от
Здраве да е
Етикети

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker