Новини

Отново безплатна профилактика за риска от туберкулоза в белодробната поликлиника

Диагностиката, лечението и профилактиката на туберкулозата у нас са безплатни за всички, независимо от техния здравноосигурителен статус

Профилактичните безплатни прегледи включват първо провеждането на кратка анкета за риска от туберкулоза.
Двуседмични безплатни профилактични прегледи за риска от туберкулоза организира отново Русенската белодробна болница.

Двуседмични безплатни профилактични прегледи за риска от туберкулоза организира отново Русенската белодробна болница. Прегледите са традицонни като стартират на 16-и септември и ще продължат до края на следващия петък, 27-и, включително. В рамките на десет работни дни русенци могат да проверят белодробното си състояние след предварително записване по телефона или на самата регистратурат на белодробната поликлиника. Телефоните за връзка са: /082/ 813-967 и /082/813-964.
Профилактичните безплатни прегледи включват първо провеждането на кратка анкета за риска от туберкулоза. Ако резултатите от попълнената анкета показват опасност от заболяването, лекарят назначава рентгеново изследване и правенето на туберкулинова проба, наречена манту.
Безплатните профилактични прегледи се организират в рамките на Отворени врати за проверка на риска от туберкулоза, които се извършват четири пъти годишно.
Пневмофтизиатри уточняват, че рисковите групи, застрашени от туберкулоза, са: злоупотребяващите с алкохол, хора от ромското малцинство, зависимите от инжекционни наркотици, хора, живеещи с ХИВ, лица, излежаващи наказание, диабетици на инсулин, скитащите, както и деца, живеещи на улицата.
Здравното министерство е разработило своя Национална програма за борба с туберкулозата, финансирана по Програмата на Глобалния фонд за борба със СПИН, туберкулоза и малария.
Диагностиката, лечението и профилактиката на туберкулозата у нас са безплатни за всички, независимо от техния здравноосигурителен статус.
Припомняме, че Русенската белодробна болница е единствената в страната, която има БЦЖ- екип. Този малък колектив от 3-4 медицински работници периодически обхожда училищата, прави Манту проби и следи резултатите от тях. В борбата с туберкулозата, белодробните специалисти залагат и на профилактиката, което означава системно провеждане на седмици за проверка на риска от заболяването, акции на терен с подвижен флуорограф и пълен обхват на уязвимите групи. С помощта на мобилния флуорограф през последните години ,са прегледани стотици пациенти, а в акциите, като партньор, се включват неправителствени организации и РЗИ.

Валя Караджова

Общо
Отново безплатна профилактика за риска от туберкулоза в белодробната поликлиника
Заглавие
Отново безплатна профилактика за риска от туберкулоза в белодробната поликлиника
Описание
Диагностиката, лечението и профилактиката на туберкулозата у нас са безплатни за всички, независимо от техния здравноосигурителен статус.
Автор
Публикувано от
Здраве да е

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker