Начало - Новини - Над 10 000 русенци празнуват имен ден на Цветница

Над 10 000 русенци празнуват имен ден на Цветница

Цветница е!

Цветница е!

На Цветница в община Русе най-много са празнуващите, които носят името Росица – общо 870 души. На този ден имен ден празнуват още: Росен, Виолета, Маргарита, Цветелина, Лиляна и други.

Цветница или Връбница се празнува в неделя след Лазаровден. Смята се, че на този ден Исус Христос пристига в Йерусалим, посрещнат с радост от хора с палмови клони в ръцете си.
Православната традиция в България е избрала за този празник клон от върба. Тези клончета се осветяват в църквата и на сутринта се подаряват на вярващите. Всеки носи в къщата върбови клонки, които закача на вратата против зли сили и болести. Този венец се изгаря едва след година.
В някои райони на България е известен обредът „кумичене“. Младите момичета, вече отпразнували навечерието на Лазаровден, се събират до реката. Всяка носи със себе си ореола от върбови клонки и специален обреден хляб „куклата“. Тя поставя всичко това на дъската и я пуска в реката. Момичето на която венецът плува пред всички става „кума“ и повежда хорото до дома си.
В община Русе освен 870 именици, които се казват Росица, празнуват още 649 дами, носещи името Виолета. Росен се казват 566 мъже, а Явор – 316. На Цветница имен ден празнуват още Кремена -380 души, Лилия – 363, Елица – 345, Цветанка – 380 и Маргарита – 490, както и много други с имена на цветя.

Честит имен ден и от екипа на „Здраве да е“, бъдете щастливи!

Над 10 000 русенци празнуват имен ден на Цветница
На Цветница в община Русе най-много са празнуващите, които носят името Росица – общо 870 души

Коментари

Преминете на горе