Новини

Над 130 пациенти си прегледаха безплатно сърцето в Медика – Русе

Най-младият пациент е бил на 20 години, а най-възрастният на 78, сочат справките

Началникът на отделението по кардиология в МБАЛ Медика – Русе д-р Цоню Стефанов
Началникът на отделението по кардиология в МБАЛ Медика – Русе д-р Цоню Стефанов

Инициативата бе по повод Международният ден на сърцето – 29 септември и продължи две седмици. Прегледите се извършваха на две места – в Специализирана болница за активно лечение по кардиология „МЕДИКА КОР” и Многопрофилна болница за активно лечение „МЕДИКА – РУСЕ”.
Статистиката сочи, че по-големият брой от пациентите са жени, които са били над 90. Мъжете дошли на кардиологичен преглед са били близо 40.
Най-младият пациент е бил на 20 години, а най-възрастният на 78, сочат справките.
Високо кръвно налягане и нарушен ритъм на сърцето са били основните оплаквания с които са идвали пациентите, разказа началника на отделението по кардиология в МБАЛ „МЕДИКА – Русе” д-р Цоню Стефанов.
Той уточни, че пациентите, записали се за профилактичните кардиологични прегледи са били две групи – с доказани сърдечни заболявания /със сърдечни аритмии, исхемична болест или след байпас операция/, и такива, които са искали да проверят своя здравен статус. Имало е и пациенти с определени оплаквания, които не са били наясно с естеството на проблема, които са били насочвани за консултация със специалист.
Кардиологичните проблеми могат да станат по-често явление с напредването на възрастта, коментира д-р Стефанов. Особено рискова е възрастовата група между 45 и 55 години при мъжете, при които е по-вероятно да се появи подобно заболяване.
Много са рисковите фактори които вредят на сърцето. Основните са нездравословен начин на живот, прекалено голяма консумация на животински мазнини, застоял начин на живот и наднормено тегло. Не трябва да се пренебрегват вредата от тютюнопушенето и злоупотребата с твърд алкохол. В последно време сериозен процент имат хора, които са употребявали наркотици. Дрогата, особено венозната е опасна, тъй като тя има директен токсичен ефект върху целия организъм.
За пациентите с доказан кардиологичен проблем е задължително спазването на режим, допълва д-р Цоню Стефанов. Това се отнася както за храната, която трябва да бъде балансирана и съобразена със здравословното състояние на пациента, така и назначената медикаментозна терапия.
„Положителен е факта, че напоследък пациентите са изключително добре информирани благодарение на средствата за масова и информация и кампаниите, които се провеждат. Все по-често хората четат листовките на предписаните медикаменти, което е добре от гледна точка на това, че са запознати с противопоказанията. Така, ако те се почувстват зле след приема на съответното лекарство, знаят че могат потърсят своя лекар прецизиране на дозировката. В никакъв случай обаче това не трябва да става самоволно без консултация със специалист, защото може да има негативни последици върху целия организъм”, завърши д-р Стефанов.

Общо
Над 130 пациенти си прегледаха безплатно сърцето в Медика - Русе
Заглавие
Над 130 пациенти си прегледаха безплатно сърцето в Медика - Русе
Описание
Над 130 пациенти се възползваха от безплатните кардиологични прегледи, организирани от Лечебни заведение Медика.
Автор
Етикети

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker