Начало - Новини - Над 130 пациенти си прегледаха безплатно сърцето в Медика – Русе

Над 130 пациенти си прегледаха безплатно сърцето в Медика – Русе

Най-младият пациент е бил на 20 години, а най-възрастният на 78, сочат справките

Началникът на отделението по кардиология в МБАЛ Медика – Русе д-р Цоню Стефанов

Началникът на отделението по кардиология в МБАЛ Медика – Русе д-р Цоню Стефанов

Инициативата бе по повод Международният ден на сърцето – 29 септември и продължи две седмици. Прегледите се извършваха на две места – в Специализирана болница за активно лечение по кардиология „МЕДИКА КОР” и Многопрофилна болница за активно лечение „МЕДИКА – РУСЕ”.
Статистиката сочи, че по-големият брой от пациентите са жени, които са били над 90. Мъжете дошли на кардиологичен преглед са били близо 40.
Най-младият пациент е бил на 20 години, а най-възрастният на 78, сочат справките.
Високо кръвно налягане и нарушен ритъм на сърцето са били основните оплаквания с които са идвали пациентите, разказа началника на отделението по кардиология в МБАЛ „МЕДИКА – Русе” д-р Цоню Стефанов.
Той уточни, че пациентите, записали се за профилактичните кардиологични прегледи са били две групи – с доказани сърдечни заболявания /със сърдечни аритмии, исхемична болест или след байпас операция/, и такива, които са искали да проверят своя здравен статус. Имало е и пациенти с определени оплаквания, които не са били наясно с естеството на проблема, които са били насочвани за консултация със специалист.
Кардиологичните проблеми могат да станат по-често явление с напредването на възрастта, коментира д-р Стефанов. Особено рискова е възрастовата група между 45 и 55 години при мъжете, при които е по-вероятно да се появи подобно заболяване.
Много са рисковите фактори които вредят на сърцето. Основните са нездравословен начин на живот, прекалено голяма консумация на животински мазнини, застоял начин на живот и наднормено тегло. Не трябва да се пренебрегват вредата от тютюнопушенето и злоупотребата с твърд алкохол. В последно време сериозен процент имат хора, които са употребявали наркотици. Дрогата, особено венозната е опасна, тъй като тя има директен токсичен ефект върху целия организъм.
За пациентите с доказан кардиологичен проблем е задължително спазването на режим, допълва д-р Цоню Стефанов. Това се отнася както за храната, която трябва да бъде балансирана и съобразена със здравословното състояние на пациента, така и назначената медикаментозна терапия.
„Положителен е факта, че напоследък пациентите са изключително добре информирани благодарение на средствата за масова и информация и кампаниите, които се провеждат. Все по-често хората четат листовките на предписаните медикаменти, което е добре от гледна точка на това, че са запознати с противопоказанията. Така, ако те се почувстват зле след приема на съответното лекарство, знаят че могат потърсят своя лекар прецизиране на дозировката. В никакъв случай обаче това не трябва да става самоволно без консултация със специалист, защото може да има негативни последици върху целия организъм”, завърши д-р Стефанов.

Над 130 пациенти си прегледаха безплатно сърцето в Медика - Русе
Над 130 пациенти се възползваха от безплатните кардиологични прегледи, организирани от Лечебни заведение Медика.

Коментари

Преминете на горе