Новини

Над 300 наркозависими получили помощ от БЧК през 2013-а

По програмата са обхванати близо 50 на сто от зависимите на хероин
По програмата са обхванати близо 50 на сто от зависимите на хероин

315 наркозависими са получили индивидуална помощ от екипи на БЧК в Русе през 2013-а, сочи статистиката за отиващата си година. За периода са раздадени над 13000 игли и спринцовки и са унищожени 7 кг. употребявани.

Вече девет години БЧК продължава да работи по превенцията на ХИВ, сифилис и хепатит В и С. Дейността се реализира по програма, финансирана от Глобалния фонд за борба срещу СПИН, туберкулоза и малария. Тя е насочена към предоставянето на безплатни здравни и социални услуги на наркозависими, употребяващи венозно дрога, както на групи хора с рисково сексуално поведение.

По програмата са обхванати близо 50 на сто от зависимите на хероин. Задачата на екипа от БЧК е да работи по  ограничаване разпространението на кръвните и полово-предавани инфекции сред рисковите групи, като самата работа се осъществява, както „на терен”, така и в дроп-ин центъра на БЧК. Оттам са информирани за основните места, на които зависимите разменят игли и спринцовки, и периодически ги посещават, за да  им предоставят стерилни инструменти за инжектиране и да почистват местата от замърсени игли и спринцовки.

През 2013 година, при работа на терен са осъществени индивидуални контакти с 315 зависими, 45 от които са жени. С част от наркоманите се работи и в дроп-ин центъра на БЧК, където им се предоставя  информация за центрове за лечение и изследване на различни видове инфекции.  Организират им се обучения и консултации със специалисти. През тази година екипът на БЧК е предоставил услуги на 17 нови клиенти, обхванати по програмата, на които са дадени безплатни консултации за безопасни инжекционни и сексуални практики. На терен и в центъра са раздадени 13027 комплекта  игли и спринцовки и 11263 презервативи. А от местата за инжектиране са събрани и унищожени 7 кг употребени и инфектирани игли и спринцовки.

През 2013 година са изследвани общо 58 човека за ХИВ, 54 – за Хепатит В, 54 – за Хепатит С и 54 – за Сифилис. Екипът на БЧК продължава индивидуалната работа с ключови сътрудници от общността на наркоманите. Основната задача на тези посредници, също употребяващи дрога,  е да осъществяват контакти и да предоставят игли и спринцовки на свои събратя, които не желаят да осъществят пряк контакт с екипа. Чрез тези ключови посредници червенокръстци достигнат до скритата група зависими, които са на  инжекционна дрога.

Валентина Караджова

Етикети

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker