Новини

Имунотерапията и генно насочените препарати дават надежда за пълно излекуване на рак

Американски учени създават изкуствени антитела, наречени моноклонални антитела, които се закачат за раковите клетки и ги маркират за унищожаване

Имунотерапията и генно насочените препарати дават надежда за пълно излекуване на рак
Имунотерапията и генно насочените препарати дават надежда за пълно излекуване на рак

Освобождаване на собствената имунна система за борба с рак.

Препроектиране на клетките да атакуват туморите. Прицелване срещу генетичните мутации с препарати, които блокират необуздания растеж на тумора. Ако ви се струва, че лекарите водят война срещу рака на всички фронтове, то е, защото те наистина я водят.
За първи път от почти 15 години, лекарите започват да печелят битки. Смъртните случаи от рак са намалели с 23% в сравнение с 1991 г., според Американския Институт за рака. Хората с рак на костния мозък живеят дълго, докато преди десетилетие болестта щеше да ги убие за 2-3 години. 90% от болните от рак на гърдата живеят 5 и повече години, докато през 1975 година те бяха едва 75%. И като по чудо пациентите, които биха умрели от метастатичен меланом за няколко месеца, изглеждат излекувани.
„За този момент си мечтаех през 30-годишната си лекарска кариера“, казва Луис М. Уейнър, директор на Раковия център Джорджтаун Ломбарди във Вашингтон. „Да седна с пациент, който има заболяване, което доскоро не можеше да бъде лекувано ефективно и да му кажа: „Имаме лечение, което може да ти позволи да живееш живота си, да видиш раждането на внуците си и да помогнеш в грижите за тях““.
Имунотерапията и генно насочените препарати променят пътя на някои видове рак, дори позволяват на докторите да говорят за пълно излекуване.

Имунотерапиите
Най-ефективни за: меланома, рак на бъбреците, рак на белите дробове.
Когато нашата имунна система е нападната, обикновено от бактерии или вируси, тя изработва антитела, които ги преследват и убиват. Научните работници създадоха изкуствени антитела, които се наричат моноклонални антитела, които се закачат за раковите клетки и ги маркират за унищожение от имунната система.
Едно от първите изкуствено създадени антитела, Херсептин (Herceptin), промени ландшафта за лечение на HER2-позитивния рак на гърдата от „най-лошия вид рак на гърдата“ на „този, който почти винаги се поддава на лечение, ако е открит рано“, казва Гордън Милс, професор по медицина в раковия център „М.Д. Андерсън“ към Университета на Тексас в Хюстън.
През последните две години лекарите установиха голям напредък с нов вид моноклонално антитяло, наречено контролно-пропусквателен инхибитор, първоначално одобрен за лечение на меланома с метастази през 2014 г. и за недребноклетъчен рак на белите дробове през 2015 .
Контролно-пропускателният инхибитор работи чрез блокиране на сигнала, – наречен контролно-пропускателен – който изпращат раковите клетки към имунната система, с който ѝ казват да не ги атакува. „Лекарствата позволяват на имунната система да разпознае тумора“, казва Светомир Маркович, онколог и хематолог в клиниката Мейо в Рочестър, Минесота. Дори когато лечението спре, имунната система не може повече да бъде излъгана от фалшивия сигнал.
Още много работа предстои. Новите лекарства за имунотерапия все още работят само за около 20% от пациентите. Но това развитие, при което „собствената ти имунна система е чукът, който убива тумора“ преобрази много онкологични процедури, казва Маркович.

Генно насочените терапии
Най-ефективни за: хронична левкемия, не-Ходжкинова лимфома, рак на белите дробове, рак на гърдата.
Едно от най-важните открития за лечението на рака е, че раковите тумори имат собствен генетичен отпечатък. През последните няколко години лекарите успяха да използват тази информация да тестват раковите клетки на пациента за генетични мутации и така да определят кои тумори могат да се лекуват с новите лекарства.
Тези лекарства са особено ефективни при лечението на левкемия и лимфома – рак на кръвта и на костния мозък, които убиват 56,000 души годишно в САЩ. Преди 2001 година пациентите с хронична миелоидна левкемия живееха от 3 до 5 години. Днес много пациенти, които започнаха лечение с една от първите насочени терапии – Гливек (Gleevec) – са още живи.
Няколко от тези нови генетично насочени препарати са ефективни при лечението на рак на белите дробове, един от най-смъртоносните видове рак, казва Денис Уигъл, гръден хирург в клиниката Мейо. Докато тези препарати не лекуват рака, в някои случаи те могат да изпратят ракът в ремисия, казва той.

Комбинираните терапии
За успешното лечение на някои видове рак, комбинираните терапии са най-подходящи. Например при множествената миелома. Чрез медикаменти, които прекъсват връзката на тумора с кръвоносните съдове, изкуствени антитела, присаждане на костен мозък и химиотерапия, пациентите живеят 10 години и дори повече.
„С новите методи на лечение, ние превръщаме рака от смъртоносна болест, в болест, която подлежи на лечение“ добавя Михаил Аткинс, заместник директор на Раковия център Джорджтаун Ломбарди.

Елизабет Енгвал AARP BULLETIN, March 2016
превод от английски, специално за „Здраве да е“, Румяна Раденска

Общо
Имунотерапията и генно насочените препарати дават надежда за пълно излекуване на рак
Заглавие
Имунотерапията и генно насочените препарати дават надежда за пълно излекуване на рак
Описание
Освобождаване на собствената имунна система за борба с рак.
Етикети

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker