Новини

Трениране на успешни родители

Методът на д-р Томас Гордън е против наказанията и наградите

Програмата на д-р Томас Гордън „Трениране на успешни родители”, която от 2011 година вече е известна и в България.
Програмата на д-р Томас Гордън „Трениране на успешни родители”, която от 2011 година вече е известна и в България.

Как да стимулираме самодисциплина у децата, как да развиваме самочувствието им, но и в същото време да не пренебрегваме собствените си нужди, как да направим от тях успешни, отзивчиви и полезни за обществото личности, с други думи – как да бъдем успешни родители? Това е предмет на програмата на д-р Томас Гордън „Трениране на успешни родители“, която от 2011 година вече е известна и в България.
Д-р Томас Гордън е клиничен психолог, доктор по психология към Чикагския университет. Три пъти е номиниран за Нобелова награда. Награден със златен медал на Американската психологическа асоциация. Той има девет книги, две от тях са преведени на български език.
През 1962 година д-р Гордън създава програма за подготовка на родители. В основата й стои концепцията на Карл Роджърс за изграждане на демократични взаимоотношения в семейството, базирани на зачитане и уважение. Д-р Гордън е негов ученик и последовател. Умира през 2002 г., но школата, която той основава, и до днес разпространява обучителни програми за комуникативни умения и разрешаване на конфликти, ориентирани към родители, учители, младежи, мениджъри и членове на екипи.
Първата ценност в програмата на Гордън е: децата имат право да задоволяват нуждите си и често се нуждаят от специална подкрепа и помощта от родителите си, когато са разстроени. Затова тя учи родителите как да помагат, когато децата имат проблем.
Според автора на програмата децата не са лоши, нито пък имат лошо поведение, те просто се опитват да посрещнат своите нужди. Родителите категоризират поведението им като лошо, защото им причинява неприятности.
Втората ценност е, че родителите имат право да задоволяват собствените си нужди в отношенията с децата и един с друг. Д-р Гордън не е привърженик на разбирането, че родителите е необходимо да се жертват в името на децата. Затова той им дава инструменти, с които да променят поведението на децата си, така че то да не пречи на собствените им важни нужди. Затова психологът съветва родителите да казват на детето как се чувстват от неговото поведение. Това възпитава честност и откровеност в отношенията. За децата е важно да разбират родителите си като хора, които имат своите чувства и слабости.

Според автора на програмата децата не са лоши, нито пък имат лошо поведение, то просто е опит да посрещнат своите нужди.
Според автора на програмата децата не са лоши, нито пък имат лошо поведение, то просто е опит да посрещнат своите нужди.

Третата ценност е: семействата са важни, те могат да станат по-любящи, открити, честни и щастливи като решават конфликтите, така че никой да не губи. Обикновено родителите ги съветват да бъдат строги, но справедливи. В модела на Гордън обаче няма наказания и награди. Вместо това се акцентира на съвместното вземане на взаимно удовлетворяващи решения. Т.У.Р. залага на промяна в детското поведение следствие на обмисляне и активно участие на децата, а не след отстъпване пред родителската власт.
В книгата си „Трениране на успешни родители” д-р Гордън споделя, че в първия курс, който той организира в Пасадена, участват само 17 възрастни, като всички те вече са имали сериозни проблеми с децата си. Обучението обаче се оказва успешно. Тайната на успеха е, че те се научават да поддържат отворени, при това двупосочно, каналите на общуване с децата. През времето, докато практикува клинична психология, самият автор е убеден, че тинейджърското бунтарство е нещо нормално и неизбежно, резултат от желанието на подрастващите да наложат независимостта си и да се противопоставят на родителите си. Установява обаче, че всъщност подрастващите не се бунтуват срещу родителите си, а само срещу деструктивните методи на дисциплиниране. В същото време д-р Гордън твърди, че толерантните родители закъсват също като прекалено строгите, тъй като често децата им стават егоисти, не се поддават на дисциплина и не зачитат нуждите на родителите си. Според американския психолог секретът на добрите взаимоотношения е: взаимното уважение, заедно разрешаване на проблемите и активното слушане. Активното слушане е проява на емпатия, на съпричастност. Когато ни пита нещо, например, да му дадем отговор.
Когато детето има проблем обаче, родителят не трябва да дава готови решения, а само да помогне на детето само да стигне до тях. След това дете и родител заедно трябва да изберат онова решение, което е най-подходящо и отчита нуждите и на двете страни. Така децата се научават да вземат решения и да проявяват толерантност към другите, и у двете страни се развива емоционална толерантност. Чрез метода Т.У.Р. агресията и насилието при децата значително намаляват.
Интересното е, че същите принципи работят не само в отношенията родител- дете, но и във всички останали междуличностни отношения.

Общо
Трениране на успешни родители
Заглавие
Трениране на успешни родители
Описание
Методът на д-р Томас Гордън е против наказанията и наградите.
Автор
Етикети

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker