Начало - Новини - Хората, които се чувстват по-възрастни е по-вероятно да бъдат хоспитализирани

Хората, които се чувстват по-възрастни е по-вероятно да бъдат хоспитализирани

Изследването намира връзката между това колко възрастни се чувстваме и рисковете за здравето

Възрастна двойка.

Изследователите съобщават, че хората, които се чувстват по-възрастни от реалната им възраст е по-вероятно да бъдат хоспитализирани.

Ново изследване показва, че може би има известна истина в старата поговорка: „На толкова години си, на колкото се чувстваш.“
Изследователите съобщават, че хората, които се чувстват по-възрастни от реалната им възраст е по-вероятно да бъдат хоспитализирани. „Има значение колко възрастни се чувствате“, казва авторът на изследването Яник Стефан от Университета на Монпелие във Франция. „Предишни изследвания показват, че възрастта може да повлияе на вашето благополучие и други фактори, свързани със здравето, а сега знаем, че може да бъде предсказана вероятността да постъпим в болница“, допълва Стефан.
Изследването обаче не предоставя окончателна причинно-следствена връзка; то е предназначено само да намери връзката между това колко възрастни се чувстват хората (субективна възраст) и техните рискове за здравето.
Изследователският екип преразгледал данни от три предишни проучвания. Изследването е проведено от 1995 до 2013 г. и включва повече от 10,000 американски възрастни.
Възрастта на участниците била от 24 до 102 г., и били попитани на колко години се чувствали, когато започнало проучването. Доброволците също така попълнили и въпросник създаден с целта да разкрие дали някога са изпитвали симптоми на депресия.
В допълнение, участниците споделяли, ако са били диагностицирани с някакви здравословни проблеми като високо кръвно налягане, диабет, рак, белодробни заболявания, сърдечно заболяване, инсулт, остеопороза или артрит. Участниците били проследявани, за да могат учените да разберат дали са били наскоро в болница поради някаква причина.
Екипът от учени взел предвид възрастта, полът, расата, образованието на участниците, както и други подобни фактори. Те открили, че хората, които са заявили, че се чувстват по-стари от реалната им възраст имат от 10 до 25% по-голяма вероятност да бъдат приети в болницата в рамките на от 2 до 10 години след участието си в проучването.
Съавторът на изследването Антонио Tерациано от Университета в щата Флорида споделя, че „хората с по-голяма субективна възраст е по-вероятно да водят заседнал начин на живот и да изпитват по-бърз когнитивен спад, а всички тези фактори могат да ускорят развитието на болничния престой.“
Симптомите на депресия и влошеното здраве помагат да бъде обяснена тази връзка между това колко стари се чувстваме и хоспитализацията, съобщават авторите на изследването.
Колко възрастни се чувстват хората „може да бъде ценен инструмент в помощта да бъдат идентифицирани лицата, изложени на риск от бъдещ прием в болницата“, допълва още Стефан. „Хората, които се чувстват по-възрастни могат да се възползват от стандартните лечебни процедури, например чрез физически програми и физически упражнения, които могат да намалят риска от депресия и хронични заболявания, а в крайна сметка и рискът от хоспитализация“, добавя още той.
Изследването е публикувано онлайн в журнала „Здравна психология“.

Хората, които се чувстват по-възрастни е по-вероятно да бъдат хоспитализирани
Изследването намира връзката между това колко възрастни се чувстваме и рисковете за здравето.

Коментари

Преминете на горе