Новини

По 5 нови легла за продължително лечение ще има в 4 отделения

Протестното затваряне на кабинети на общопрактикуващи лекари не се е отразило на дейността на лечебното заведение

д-р Иван Стоянов и д-р Йосиф Новаков.
По 5 нови легла за продължително лечение ще бъдат разкрити в 4 отделения.

По 5 нови легла за продължително лечение ще бъдат разкрити в 4 отделения. Те са част от предвиденото преструктуриране в здравеопазването. Това стана ясно днес на пресконференция в МБАЛ-Русе. Сумата, с която България разполага за сектор „Здравеопазване”, е 162 млн. лв. С тях ще бъде подкрепена и реформата в „Бърза помощ“. Изцяло ще бъдат ремонтирани и обновени 28-те й областни центъра, както и 178 филиала в малките населени места. В допълнение на това с необходимото оборудване ще се сдобият 34-те отделения за спешна помощ в държавните болници в най-критично състояние. Министерството на здравеопазването изготвя предпроектно проучване за точния ресурс, който е необходим.
Новият Рамков договор също е част от промените в сектора, това изтъкна изпълнителният директор на МБАЛ-Русе д-р Иван Стоянов. „Неговата основна цел е подобряване на здравните услуги и на комплексното обслужване на хората. Неслучайно дискусиите, които бяха проведени в Русе показаха, че от едната страна на проблема е човешкият фактор – лекари и здравни работници, за които трябва да се направят промени в организацията и структурите, които да доведат до едно по-високо качество на обслужване. За това се правят и организационни промени в „Спешно приемно отделение“. Ако тези две неща – в начина на работа и в организацията на работа, се спазят в ра Д-р Стоянов се надява нещата да тръгнат към едно по-добро и едно по-качествено обслужване за хората“.
По време на срещата стана ясно, че русенската болница има добро управление на финансовите ресурси, което е основа за стабилното й състояние, заяви д-р Йосиф Новаков.
„Имаме задължения към доставчици. Сравнявайки задълженията през 2014 г. и края на 2015 г. обаче, тези задължения са намалели с 300 000 лв. Просрочването към доставчици е спаднало със 190 000 лв. за същия период. Болницата няма задължения към държавните институции. Редовно и в пълния обем се получават заплатите. Ликвидността на паричните средства е добра“, допълни още д-р Новаков, като уточни, че данните са предоставени тази сутрин от главния счетоводител на здравното заведение.
Беше изнесена и статистика за това как протестното затваряне на кабинети на общопрактикуващи лекари се е отразило на дейността на лечебното заведение. „През „Спешно приемно отделение“ за дежурствата 30-31 март са преминали 76 пациента. На 31 март срещу 1 април те са били 77. Колкото са били тогава, толкова са и сега. Няма драма. В „Детското отделение“ за периода 30 – 31 март са прегледани 21 пациента, 16 от тях са настанени за лечение. За 31 март – 1 април са преминали 25 пациента, от които настанени за лечение са 14. Имаме възможности да настаняваме всички нуждаещи се от лечение, независимо че надхвърлят обичайните за периода“, допълни още д-р Новаков.

Общо
По 5 нови легла за продължително лечение ще има в 4 отделения
Заглавие
По 5 нови легла за продължително лечение ще има в 4 отделения
Описание
Протестното затваряне на кабинети на общопрактикуващи лекари не се е отразило на дейността на лечебното заведение.
Автор
Етикети

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker