Новини

Пет принципа за здраве във философията на йога

В основата на добрата кондиция стои хармонията между ум, дух и тяло

Йога ни учи да владеем мислите си, като концентрирате и успокоите ума си.
Според йога растителната храна е най-подходяща и чиста, тя успокоява и хармонизира ума и тялото.

Йога учи, че трябва да се лекува тялото като цяло, защото всяка негова част влие на всички останали, освен това не бива да се забравя тясната връзка между тяло и ум. За да работи организмът оптимално, йога съветва да промените начина си на живот, като спазвате пет принципа за здраве. Кои са те и как действат?

Правилната релаксация е пълната релаксация. Тя се осъществява чрез отпускане на една по една от всяка част на тялото. Умът трябва да преброди тялото, заповядвайки на всяка негова част да почива. Когато това се случи, човек се отпуска в тихото езеро на ума. Релаксацията премахва напрежението в мускулите и цялото тяло отпочива. След такъв отдих човек се чувства като след здрав нощен сън. Това се отразява върху всичко, което вършите и ви учи как да съхранявате енергията си и да прогонвате страховете и тревогите.
Правилното хранене означава приемане на питателна и добре балансирана храна, основана на природни продукти. То поддържа тялото леко и гъвкаво, а ума – спокоен, и ви прави по-малко податливи на заболявания. Ние се храним, за да дадем енергия на тялото и на ума. Ако искаме да поддържаме здраво тяло и свеж, трябва да ядем свежа и прясна храня, подходяща за ума, тялото и духа. Според йога растителната храна е най-подходяща и чиста, тя успокоява и хармонизира ума и тялото. Това е тъй наречената сатвична диета (сатва – най-висшето качество – чистота, спокойствие, баланс). Тя се състои от пресни плодове и зеленчуци, сготвени пълнозърнести продукти, бобови растения, ядки и семена. Храната може да е сурова или сготвена храна.
Когато ядем, важно е да запълним само половината от стомаха си. 25 % от другата половина е за вода или течности, а останалите 25 % трябва да останат празни, за да се улесни процеса на храносмилане.
Добре е да се храните в точно определени часове, тъй като така организмът придобива навик да секретира храносмилателни сокове и ензими в определено време. Йога препоръчва още да не се пропуска хранене, защото тогава тялото получава сигнал за критична ситуация и започва да трупа мазнини. От голямо значение за правилното и здравословно хранене е съобразяването с биологичния ни часовник.


Например вечер, когато тялото отдъхва, то не бива да се натоварва с тежка храна, защото храносмилателната система се затруднява и се развиват гнилостни процеси в червата. Йога отдава голяма значение на добрите чувства и мисли, с които храната се приготвя и яде.
Правилното упражняване с помощта на йогистките пози (асани) въздейства системно върху всички части на тялото. Разтяга и тонизира мускулите и сухожилията, поддържа гъвкавостта на гръбначния стълб и ставите и подобрява кръвообръщението. Асаните не са толкова упражнеия, колкото пози, които задържате. Трбява де се изпълняват бавно и съсредоточено, да са придружени с коремно дишане. Асаните въздействат върху различни системи на тялото ни, правят гръбначния стълб и ставите по-подвижни, тонизират мускулите, жлезите с вътрешна секреция и вътрешните органи. Те трябва да се изпълняват в определена последователност, тъй като са разработени така че всяка асана да допълва или уравновесява действието на предходната.
Положителното мислене и медитацията помагат да прогоните отрицателните мисли и дарява покой на ума, като в крайна сметка ви помага да надхвърлите границите на мисълта. В йога философията физическото тяло е само един от аспектите на здравето, умът и духът са не по-малко важни. Йога ни учи да владеем мислите си, като концентрирате и успокоите ума си. Така в дните на душевен дискомфорт, на гняв и нервност ще успеете да се фокусирате върху противоположните положителни емоции , като противопоставите на омразата любовта и на съмнението вярата и надеждата. Лошите мисли разболяват, а добрите лекуват. Йога оприличава ума на езеро, чията повърхност е набраздена от вълните на мислите. Да да видите намиращият се под нея дух, първо трябва да се научите да успокоявате повръхността. Така ще станете господар на ума си, а не негов слуга.
Правилното дишане означава да дишате дълбоко и ритмично, като използвате целите си дробове, а не само част от тях. От първостепенно значение за клетките е да се снабдят с кислород, който служи като енергиен източник, и да се освободят от отпадъчния въглероден двуокис. А това се случва чрез белите дробове. При дълбоко вдишане увеличавате количеството на поетия въздух, алвеолите на белите дробове се разширяват и издърпват кислорода от него, като го вкарват в неокислената кръв. При издишване алвеолите се свиват и изпомпват въглеродния диоксид от кръвта. Коремното дишане подобрява състоянието на дихателната система. Ако дишаме плитко, най-отдалечените алвеоли бездействат и дегенерират, намалява се притокът на кръв и опасността от инфекции нараства. Йогистките дихателни упражнения, наречени пранаяма, ви учат как да зареждате тялото с енергия и как да владеете ума си, регулирайки потока прана (жизнената енергия, която се съхранява в чакрите).

Общо
Пет принципа за здраве във философията на йога
Заглавие
Пет принципа за здраве във философията на йога
Описание
В основата на добрата кондиция стои хармонията между ум, дух и тяло.
Автор
Публикувано от
Здраве да е
Етикети

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker