МедицинатаНовини

Фотофобията – един от най-често срещаните симптоми

Среща се при хора със светли очи

Фотофобията – един от най-често срещаните симптоми.
Фотофобията – един от най-често срещаните симптоми.

В днешно време хората страдат от най-различни фобии. Една от най-разпространените е фотофобията. Тя е един от най-често срещаните симптоми при очни възпаления, заболявания и наранявания. Думата в превод означава светлобоязън. Представлява голяма чувствителност на окото към светлина, често придружена със сълзи и рефлекторно затваряне на клепачите.
При хора, които страдат от това състояние, излагането на нормална светлина нанася същите поражения, както при останалите хора, които излизат от тъмна стая и преминават в силно осветено помещение. Тези, които страдат от фотофобия, не са в състояние да се адаптират към новите условия и изпадат в криза от светлината.
Според различни проучвания фобията към светлината може да се представи като индикатор за бъдещо развитие на много заболявания или като ефект от определена медикаментозна терапия. Самите проявления са налице всеки път, когато зеницата се разширява и не успява да възпрепятства попадането на големи количества светлина в окото.
Възпаление, което се развива във външната страна на окото, също може да доведе до появата на фотофобия и до обостряне на симптомите й. Това важи и за някои проблеми с ретината. Такова например е отлепянето, което също причинява безброй проблеми.
Фотофобията, която не е предизвикана от конкретно заболяване, се среща при хората със светли очи (зелени, сини и пр.), тъй като при тях количеството на лутеин в ретината е по-ниско, а оттам и защитата срещу слънчевата светлина по-слаба.
Основен признак за фобията към светлината е желанието на човек за присвиване или затваряне на очите при излагане на светлина. Всякакъв източник на светлина, няма значение дали и слънчева или изкуствена причинява дразненето, което понякога е придружено от главоболие. Носенето на слънчеви очила е необходимост за засегнатия.
Тъй като фотофобията е симптом на друг здравословен проблем, основната причина за състоянието трябва да бъде открита и лекувана от лекар.
Нормално е чувствителността към светлината понякога да е естествена защитна реакция, когато окото е травмирано при нараняване, рефрактивна хирургия или други очни заболявния. В такива случаи, окото има нужда от време, за да се излекува и възстанови.
Ако не се лекува, фотофобията може да причини появата на силна болка. Приемането на хранителни добавки, които набавят необходимите антиоксиданти на окото, като лутеин, зеаксантин и други се препоръчват за здравето на нашите очи.

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker