НовиниХранене и спорт

Пластмасата уврежда сперматозоидите и яйцеклетките

Бисфенол А е отговорен за здравословните проблеми при хората

Пластмасата уврежда сперматозоидите и яйцеклетките.
Пластмасата уврежда сперматозоидите и яйцеклетките.

Много са двойките, които имат репродуктивни проблеми, а според специалистите виновна за това е пластмасата, която уврежда както сперматозоидите, така и яйцеклетките. В нея се съдържа бисфенол А. Това е промишлен химикал, който се използва при производството на пластмасови изделия, като бутилки, играчки, опаковки за храни и напитки. Не са никак малко изследвания досега, които са открили зависимост между Бисфенол А и сериозни здравословни проблеми при хората.
Последните проучвания показват, че пластмасовите опаковки излагат на реална опасност хормоналния баланс на човешкия организъм. Харвардски учени са установили, че консумирането на храни и напитки, които са съхранявани в пластмасови опаковки, повишава с повече от 2/3 съдържанието на вещества в организма, които оказват влияние върху половите хормони. Когато се отделят тези бисфеноли, те влияят върху експресията на хромозомите и върху теломерите, които ги скъсяват и съответно скъсяват човешкия живот.
Теломерите са отговорни за разпределянето на хромозомите в репродуктивните клетки. След като се разделят тези хромозоми, благодарение на намесата на бисфенолите, се смята, че това е пагубно за качествата на яйцеклетката и за спермогенезата. Това, естествено, влошава силно качествата и възможностите за генетична репродукция.

Харвардски учени са установили, че консумирането на храни и напитки, които са съхранявани в пластмасови опаковки, повишава с повече от 2/3 съдържанието на вещества в организма, които оказват влияние върху половите хормони.
Харвардски учени са установили, че консумирането на храни и напитки, които са съхранявани в пластмасови опаковки, повишава с повече от 2/3 съдържанието на вещества в организма, които оказват влияние върху половите хормони.

Истината е, че все още не се знае как може да изчистим от организма си това вещество. Алармиращо е, че то не се отстранява и чрез урината. Затова, ако хората искат да са здрави, то най-добре е да избягват пластмасите.
Прекомерната употреба на пластмасови продукти е проблем в целия развит свят. Има страни като САЩ, където бисфенолите са забранени и на всички пластмаси пише – „без бисфеноли“, за напитки и течности. Бисфенолът се съдържа в голям процент от пластмасите, затова от известно време в Европа и САЩ кафето и топлите напитки се сервират в хартиени или стиропорови чаши.
Все пак е невъзможно да престанем да употребяваме Бисфенол А, защото ежедневието ни сблъсква с него всеки ден, в най-различни продукти, които е невъзможно напълно да ликвидираме от ежедневието си. Но има начини да ограничим до минимум излагането си на този химикал, чрез следването на няколко лесни за прилагане предпазни мерки. Ето някой от нещата, които можем да приложим:
Трябва да приемаме по-малко консервирани храни, които са били в контакт с химикала. Свежите или замразени плодове и зеленчуци са много добър начин за предпазване от химикала, защото съдържат повече хранителни вещества, по-малко консерванти и са с по-добър вкус.
Използването на продукти в картонени или стъклени опаковки също ще ни предпази. Доматеното пюре е храна, която е силно киселинна и извлича много повече Бисфенол А от вътрешното покритие на консервните кутии и затова е много по-добре ако се използва марка, която се съхранява в стъклени буркани. Всички продукти пакетирани в картонени опаковки, в които за изолация е използван алуминий и полиетилен, (маркирани с код 2 от маркировката за рециклиране), са сравнително по-безопасни отколкото тези, при които за изолация е използвана пластмаса, съдържаща Бисфенол А.

Бисфенолът се съдържа в голям процент от пластмасите, затова от известно време в Европа и САЩ кафето и топлите напитки се сервират в хартиени или стиропорови чаши.
Бисфенолът се съдържа в голям процент от пластмасите, затова от известно време в Европа и САЩ кафето и топлите напитки се сервират в хартиени или стиропорови чаши.

Употребата на безалкохолни напитки в пластмасови трябва да се замести със стъклени бутилки. Стъклените бутилки са по-безопасния избор. За бутилка с питейна вода, която използваме вкъщи или навън – неръждаемата стомана е най-добрият вариант. Пластмасовите бутилки, които са подходящи за рециклиране, не съдържат Бисфенол А. Тези, които със сигурност съдържат Бисфенол А са маркирани с код за рециклиране 7.
Когато употребяваме горещи храни и напитки винаги е добре да се използват стъклени, порцеланови или стоманени съдове без покритие от вътрешната страна на съда.
Много са производителите, които правят бебешки бутилки и съдове без съдържание на Бисфенол А. Най-лесният начин да различим двата вида е като се вгледаме – твърдите и чисти, след многократна употреба бебешки съдове, съдържат Бисфенол А, а меките, които лесно се зацапват – не включват вредния химикал.
Следователно ако човек намали консервираните храни и напитки, които употребява ежедневно, това ще доведе до намаляване на поетото от организма количество Бисфенол А. Не е необходимо, а и е невъзможно изцяло човек да ги изхвърли от менюто си, защото това ще коства много повече усилия и в един момент човек може да спре да се ограничава.

Етикети

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker