Деца и родителиНовини

Покемон мания – хитова игра или раждане на зомбита?

Покемон манията завладя света, Снимки: ЕПА/БГНЕС
Покемон манията завладя света, Снимки: ЕПА/БГНЕС

Има ли все още някой, който не е чувал за Покемон?!

Феноменът завладя света буквално за часове и превърна хората по улиците в зомбита, насочили мобилните си апарати към поредния Покемон. Сравнително новото мобилно приложение кара психолози и анализатори да се питат дали видиоиграта е била замислена като водещо световно събитие от такъв мащаб или потребителите я превърнаха в такова.

Знаем, че играта използва Google Maps, като на определени или случайни места по картата се поставят различни покемони или награди, до които вие физически трябва да отидете, за да се сдобиете с тях. До тук добре. Звучи така, че хората са мотивирани да извършват физическа активност, което ще пребори затлъстяването, ще ги провокира да не стоят пред компютрите и ще опознават нови реални места…

Мобилното приложение може да бъде опасно, според психолози
Мобилното приложение може да бъде опасно, според психолози

Това обаче съвсем не е всичко. Любители на конспиративни теории твърдят, че всъщност това е най-модерният начин за следене на информацията, която споделяме, докато играем. Схемата, че ни следят в социалните мрежи се повтаря и в тази игра, но в много по-голям мащаб. Все пак за да играете тази игра трябва да сканирате всичко около вас и тази информация би могла да отива в голяма база данни.

От друга страна играта вече има критици, които доказват, че търсенето на покемони може да бъде опасно. В Съединените щати вече има случаи на хора, паднали от високо, както и такива примамени от обирджии през приложението. Заради нелегализираната версия на играта в много страни стотици телефони бяха заразени с вируси. Друга опасност, за която сигнализират психолозите, е свързана със страха от това да пораснеш. „Питър Пан, момчето, което никога не иска да порасне. Част от съвременните млади хора и то за съжаление не малка част играят на тези игри, връщат се към детството си, именно с цел да не пораснат. За съжаление поколението Питър Пан има една лоша характеристика и тази характеристика е, че оставяйки винаги дете, ти никога не се вписваш в тази характеристика, ти никога не се вписваш в света на възрастните“, казва психологът Иван Игов пред БНТ.

Психолозите смятат още, че част от успеха на играта се дължи на факта, че създателите са успели да съчетаят виртуалния с реалния свят. И дори реалният свят се превръща в илюзия. Геймъри критикуват играта за това, че тя не стимулира мисленето, а само двигателна активност. Психолозите са на мнение, че и тази мания ще отмине скоро и ще се появи друга. А дотогава дано срещаме по улиците по-малко зомбита, втренчени в телефоните си, търсейки нереални забавления и повече усмихнати хора, които се наслаждават на истинския живот и говорят помежду си.

Мария Иванова

Покемон мания - хитова игра или раждане на зомбита?
Има ли все още някой, който не е чувал за Покемон?!
Здраве да е
Етикети

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker