Новини

Поликлиника на колела на „АДРА” изследва безплатно

До петък е в Русе, после продължава обиколката си в страната

Специално жените имаха възможност да изследват и костната си плътност с остеоденсиометър.
Поликлиника на колела на фондация „АДРА” паркира вчера пред Съдебната палата в Русе.

Поликлиника на колела на фондация „АДРА” паркира вчера пред Съдебната палата в Русе. Дунавският град е само един от множеството населени места, в които „зелената линейка” спря, за да изследва основни жизнени показатели, важни за здравето на хората. Тук екипът ще остане до петък, така че повече желаещи да се възползват от безплатните здравни услуги. Мобилните „лаборатории” приемат граждани от 13 до 18 часа.

Във вторник, първия ден от визитата на мобилната поликлиника, десетки русенци успяха да измерят: кръвно налягане и пулс, кръвна захар, процентното съдържание на кислород в кръвта, еластичност на кръвоносните съдове, дихателна функция. Специално жените имаха възможност да изследват и костната си плътност с остеоденсиометър. Апаратът измерва с ултразвук костната плътност в областта на петата. Дава доста точна информация и се използва за скринингови изследвания. При „Т-score” (-1) костната плътност е нормална, при стойности от (-1) до (-2,5) говорим за остеопения или изтъняване на костите, а при (- 2,5) и повече става дума за остеопороза. При данни за изтъняване на костите, трябва да се потърси лекарска помощ за допълнителни измервания и изследвания и назначаване на терапия. Както е известно, остеопорозата е значимо социално заболяване, затова е важно навреме да се вземат мерки.
Ръководителят на екипа на „зелената линейка” Мариан Димитров коментира вчера пред „Здраве да е”, че обиколките из страната са показали, че масово хората са болни, нямат необходимата здравна култура.


Това се отнасяло особено за малките населени места, където достъпът до профилактика и качествена медицинска помощ на практика почти са сведени до нула. Димитров сподели например, че докато в София повечето жени, поне веднъж са изследвали своята костна плътност, то в провинциалните малки градчета и села такива случаи били изключение. И това при положение, че ставало дума за 100 пациенти на ден, преминали през остеоденсиометъра на „АДРА”.
Особен интерес представлява и малкото апаратче pulse oximeter, който представлява 3 в едно. Поставя се на един от пръстите и мери едновременно пулс, кислород в кръвта и еластичност на кръвоносните съдове.
През първия ден мнозина русенци, които минаха през профилактичните изследвания се оказаха с високо кръвно налягане и с намалени дихателни функции. Промени в костната плътност също не липсваха. Всички, които имаха отклонения от референтните резултати, преминаха и през линейката, където получиха и безплатна консултация с лекар.
Профилактичните изследвания, които мобилната поликлиника предлага, не са подбрани случайно. Техните стойности са показателни за ранна диагностика на едни от най-значимите заболявания днес – високо кръвно налягане и сърдечни проблеми, диабет, остеопороза, белодробни болести.
Масово българите все още нямат правилно разбиране за стила на живот, за значението на храненето и за медицината. Ще си позволя един съвет: при проблеми със здравето, потърсете лекар, изследвайте се и се опитайте да промените начина си на живот. След месец – месец и половина отново проверете състоянието си, като отново посетите лекаря си и се изследвате, за да разберете какво се е случило с вашия организъм.” – коментира Димитров. Според него българинът трябва да се доверява повече на медицината и по-малко на самозвани лечители. Предупреждава, че самоволната употреба на лекарства, билки и различни алтернативни методи може да бъде опасна за здравето.
АДРА” ( ADRA – Adventist Development and Relief Agency) e световна благотворителна организация за развитие и помощ на Адвентистката църква. Тя помага на изпаднали в беда, за разрешаване на проблемите с глада, образованието, помага в областта на здравеопазването, оказва хуманитарна помощ на бежанци, както и при бедствия. „Доброволци на „АДРА” вече помагат в Тимишоара след невижданата буря преди дни, оказва подкрепа на пострадалите от наскоро разразилите се урагани, а в България дава подкрепа предимно за профилактика на здравето, доставя медицинска апаратура, болнични легла, чаршафи и други . Най-много работим с „Пирогов”, но и с други болници в страната” – поясни Мариан Димитров. „АДРА” е регистрирана в България още през 1992 г. и от тогава до сега работи в тясно сътрудничество с Министерството на труда и социалната политика, министерството на здравеопазването, Министерството на образованието и науката и Агенцията за чуждестранна помощ.

Общо
Поликлиника на колела на „АДРА” изследва безплатно
Заглавие
Поликлиника на колела на „АДРА” изследва безплатно
Описание
До петък е в Русе, после продължава обиколката си в страната.
Автор
Публикувано от
Здраве да е
Етикети

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker